13.7 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiMinistar Edin Ramić: „Postojala je potreba već dugo da jedan ovakav medij...

Ministar Edin Ramić: „Postojala je potreba već dugo da jedan ovakav medij bude prisutan u Podrinju“

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U nedelju 1.12.2019.godine u posjeti centralnom studiju televizije „Podrinje“ u Janji boravio je federalni ministar za raseljene osobe i izbjegla lica Bosne i Hercegovine dr. Edin Ramić.

„Postojala je potreba već dugo, da jedan ovakav medij bude prisutan u Podrinju“.

Ovo je jedna od rečenica sa kojom je ministar za povratak i raseljena lica započeo svoje gostovanje u ovonedeljnoj emisiji „Hronika Podrinja“, i na taj način podržao rad televizije „Podrinje“ i portala „Podrinjemedia.ba “.

Gostujući u navedenoj emisiji, ministar se dotakao mnogih značajnih pitanja, koja muče građane Bosne i Hercegovine, a naročito povratnike u manji bosanskohercegovački entitet.

Govoreći o odlukama narodne skupštine RS-a i potpisivanju reformi, koje su nastavak puta u NATO, ministar je istakao , da su u Federaciji obradovani jednom takvom odlukom, koja je došla od predsjedništva. „To je bio osnovni uslov SDA, DF, i drugih partnera poput SBB-a, da se prvo omogući naše kretanje ka NATO-u, pa da se onda ide prema kreiranju vlasti“- kazao je ministar Ramić.

Govoreći o potrebi da se jedinstveno nastupi na narednim izborima u Srebrenici, ministar je dodao: „Većina predstavnika probosanskih stranaka razmišlja o tome da se zajednički nastup proširi i na nivou entiteta RS-a. Očigledno je, da smo već blizu praga, koji garantira prolazak, i da svaka naša daljnja atomizacija i podjela može samo rezultirati time, da izgubimo političke predstavnike“.

Na pitanje, koje se odnosilo na potrebu povratnika da se organizuju po pitanju zaštite svojih prava i interesa, ministar Ramić je rekao:

„Na nama je hoćemo li se mi organizirati, otvoriti preduzeća i zposliti sebe i svoje porodice…, Na nama je, a ne na vlastima RS-a…., Neće nam niko ništa uraditi tek tako. Možete prihvatiti, da ste žrtva, ali više nikog ne zanima što ste žrtva, ili se možete nastaviti boriti. Mi se moramo ujediniti oko nekih vrijednosti, ali ne da se ujedinimo da smo svi zajedno i da smo na okupu. Nas trebaju ujediniti neki stavovi i pogledi prema budućnosti koji su zajednički. Bošnjaci se moraju ujediniti, da kažu koje su to granice, šta su to crvene linije preko kojih se nemože. Ne moraju svi ljudi biti u istoj stranci. Važno je da zajednički promišljamo i da zajednički definišemo poziciju našeg naroda.“

Na pitanje, šta bi poručio mladima i uopšte onima koji ostaju u domovini, ministar je rekao:

„Poruka je da se uključuju na naše javne pozive, neka niko ne očekuje da će neko pokucati na vrata, da ih pita da li nešto nedostaje. Ko ima ideju neka u svoju ideju uključi i sebe“.

O ovim, a i drugim pojedinostima o kojima je bilo riječi tokom gostovanja ministra Edina Ramića, možete pogledati u emisiji „Naš gost“ koja je prema rasporedu naše programske šeme subotom u 17.30 h.

Autor: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

 

 

 

Najnovije vijesti