13.1 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaEkonomijaPlavi kamen - zaštite vaše biljke na organski način

Plavi kamen – zaštite vaše biljke na organski način

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Plavi kamen jeste bakar sulfat- sastojak koji se koristi za pripremu bordovske čorbe.

Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se koristi za prskanje vinove loze, voćaka, povrtlarskih i dekorativnih biljaka.

Primjenjuje se u različitim periodima godine i dobro prijanja za objekat koji se tretira. Bordovska čorba se takođe koristi i u organskoj proizvodnji.

Plavi kamen za prskanje paradajza i plavi kamen za prskanje vinove loze se naročito često koristi i daje izvanredne rezultate.

Plavi kamen se upotrebljava protiv uzročnika monilioze koštunjavih voćaka ( kajsija, breskva, šljiva, višnja i trešnja), pjegavosti lista i krastavosti plodova kruške, antraknoze, kestenjaste pjegavosti maline, šupljikavosti lišća i krastavosti plodova kajsije i drugih koštunjavih voćaka, kovrdžavosti lista breskve, rogača šljive, bakteriozne plamenjače jabuke i kruške, ekskorioze vinove loze, eutipoze vinove loze.

Ubrzo nakon otkrića, bordovska čorba je postigla odličan uspjeh u suzbijanju plamenjače vinove loze.

Sada se bordovska čorba upotrebljava za suzbijanje preko 50 biljnih bolesti na oko 46 različitih biljnih vrsta. Odlikuje se izraženom postojanošću i upravo to je odvaja u odnosu na druge bakarne preparate.

Bordovska čorba kao fungicid i baktericid

Bordovska čorba je izvanredan fungicid i baktericid koji se više od sto godina koristi za suzbijanje nekih ekonomski značajnih bolesti voćaka, vinove loze, povrtlarskih i ukrasnih biljaka.

Posjeduje sposobnost da se sporije spira sa tretiranih biljaka,pa zbog toga može da se primjenjuje u jesen i u proljeće kada ima dosta padavina i kada su drugi fungicidi manje efikasni.

Da bi se sprečilo njeno fitotoksično djelovanje bordovska čorba se u proljeće, posle kretanja vegetacije , može koristiti u nižoj koncentraciji nego u jesen.Primjena bordovske čorbe pri visokim temperaturama može prouzrokovati žućenje i opadanje lišća. Do promjena na listu tretiranih biljaka može doći ako padne kiša neposredno posle tretiranja.

Kako se pravi bordovska čorba

Plavi kamen i kreč su osnovni sastojci bordovske čorbe. Za dobijanje 100 litara 1% bordovske čorbe su potrebni slijedeći sastojci: 1kg bakar-sufata( plavi kamen), 0,4 negašenog (živog) kreča ili 1,2 kg gašenog kreča.

Negašeni kreč prvo treba zagasiti u trostruko većoj količini vode. Od 100 litara vode iz bureta morate da odvadite 10 l da se razmuti kreč, dok u drugih 10 litara vode treba rastopiti plavi kamen. Kad razmutite kreč, procijedite ga kroz rijeđe platno i sipajte ga uz miješanje u bure sa vodom da dobijete krečno mlijeko. Kad rastvorite plavi kamen u drugih 10 l vode, sipajte to u bure sa krečnim mlijekom.

Uvijek treba sipati rastopljeni plavi kamen u bure sa krečnim mlijekom, a ne obrnuto!

Rastopljeni plavi kamen se sipa u krečno mlijeko uz miješanje ,pa kada to obavite- vaša bordovska čorba je spremna za upotrebu. Bordovsku čorbu treba upotrebljavati sviježe pripremljenu jer stajanjem gubi fungicidno delovanje. Ipak, možete je i stabilizovati dodavanjem 250g šećera na 100 litara bordovske čorbe i tako pri normalnim uslovima može zadržati svoju aktivnost i do nekoliko dana.

Napomena: voćne kulture tokom vegetacije se ne smiju tretirati preparatima na bazi bakra osim vinove loze.

Izvor: AgroSavjet

podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti