0.9 C
Janja
Srijeda, 06.12.2023.
NaslovnicaApeli za pomoćPomozimo da Mobilna biblioteka Molly nastavi s radom i donosi radost mališanima...

Pomozimo da Mobilna biblioteka Molly nastavi s radom i donosi radost mališanima na selu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

 
Mobilna biblioteka “Molly” počela je sa radom u novembru 2010. godine, sa motivacijom koja se ogleda u činjenici da područne škole centralnog Podrinja i istočne Bosne nemaju ni minimalan broj knjiga za formiranje školske biblioteke, a udaljene su i do 25 km od najbližeg većeg grada i centralnih škola. Osim toga mali fondovi gradskih biblioteka ne mogu zadovoljiti ni osnovne potrebe ovih škola, zbog čega najviše ispaštaju djeca koja žive u ovim mjestima.

Mobilnom bibliotekom podstiče se obrazovanje kroz promoviranje/podsticanje čitanja knjiga, društvene igre i druge edukativne materijale i aktivnosti. Djeca koja su korisnici mobilne biblioteke dolaze iz siromašnih porodica koje se isključivo bave poljoprivredom. Mobilna biblioteka “Molly” je do sada je opsluživala 40-tak osnovnih škola i oko 5.000 djece u udaljenim selima Podrinja i istočne Bosne knjigama lektire koja se obrađuje po nastavnom planu i programu FBiH, RS-a i kombinovanom programu FBiH i RS-a.

 
Mobilna biblioteka Molly
Mobilna biblioteka je za ove škole do sada bila gotovo jedini izvor i nada da djeca čitaju obaveznu lektiru, piše Mreža mira.

Od februara 2011. godine u sklopu biblioteke funkcioniše i mobilno kino, pošto je postojala potreba na časovima “Medijske kulture” za različitim sadržajima, npr. dokumentarnim, crno-bijelim, animiranim filmovima i sl. Trenutno u sklopu mobilnog kina “Molly” jednom mjesečno posjećuje škole da bi prikazala djeci edukativne, crtane, dokumentarne filmove i dr. Mobilna biblioteka posjeduje veliki broj obrazovnih DVD-a, dokumentarnih, dječijih i crtanih filmove, kao i 24 epizode serijala BHT-a “Domaća lektira” koji pruža novi pristup izučavanju bh. književnosti i bosanskohercegovačke kulturne baštine.

 

U ovom trenutku mobilnu biblioteku koristi preko 1.300 djece u 30 područnih osnovnih škola, pored toga tu je oko 75 nastavnika/ca koji koriste/posuđuju stručnu građu s ciljem da se poboljšaju kvalitet nastave. Biblioteka ima dozvolu za rad Ministarstva prosvjete RS-a i podršku Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, a korištenje knjižne građe je potpuno besplatno i za učenike i nastavnike.

Mobila biblioteka se trenutno suočava sa finansijskim poteškoćama da bi nastavila svoju misiju donošenja lijepih riječi i znanja. Za nastavak njenog djelovanja nisu potrebna prevelika finansijska sredstva. Molly ima cilj da za sve svoje korisnike/ce znanje nastavi pružati potpuno besplatno, a da se to i ostvari možemo pomoći svi mi.

Mreža za izgradnju mira i Muslim Aid vas pozivaju da podržite dalji rad mobilne biblioteke “Molly”, a to možete učiniti uplatom simbolične godišnje članarine u iznosu od 10 KM, čime ćete podržati “Molly” da nastavi sa svojom misijom donošenja znanja i osmijeha na lica djece. Ulaganjem u “Molly” svi/e zajedno ulažemo u našu djecu koja su naša budućnost i nada.

Novac se može uplatiti lično ili putem računa Muslim Aida Sarajevo.

ZA UPLATE IZ BiH:

Bosna Bank International DD
Broj računa: 141-306-53200019-21
Primalac: Muslim Aid Sarajevo, Koševo br. 10, 71000 Sarajevo
Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

ZA UPLATE IZ INOSTRANSTVA:

Account with institution:
BBIBBA22XXX
BOSNA BANK INTERNATIONAL DD SARAJEVO
SARAJEVO, BOSNIA AND HERZEGOVINA
Beneficiary customer:
MUSLIM AID PREDSTAVNIŠTVO SARAJEVO
KOŠEVO 10
SARAJEVO
BOSNA I HERCEGOVINA
IBAN/Account number BA391413065310096766
Svrha: Članarina za mobilnu biblioteku

/mreža mira

Najnovije vijesti