10.8 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa prostoru Medžlisa Zvornik - Jasinom i hutbom odata počast šehidima 206....

Na prostoru Medžlisa Zvornik – Jasinom i hutbom odata počast šehidima 206. Viteške brdske brigade

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas se napunjava punih 27 godina od formiranja 206. Viteške brdske brigade.

U povodu godišnjice, danas je na prostoru Medžlisa Zvornik, učenjem Jasina-i šerifa, kao i jedinstvenom hudbom, koju je napisao prof. Haris ef. Mustajbašić, Glavni imam Medžlisa, još jednom se odala počast šehidima ove brigade, kao i svih šehidima Bosne i Hercegovine, a ujedno još jednom se podsjetilo na podvige i herojstva svih članova ove jedinice

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, na slobodnim zvorničkim teritorijama formiran je Općinski štab TO. Na području naseljenih mjesta Sapna i Kamenica djelovali su rejonski štabovi TO, a usljed teritorijalnog diskontinuiteta slobodnih zvorničkih teritorija javljale su se poteškoće u funkcionisanju odbrane. Sa ciljem otklanjanja ovih poteškoća i uvezivanja tj. lakšeg funkcionisanja sistema rukovođenja i komandovanja, naredbom komandanta 2. korpusa, od već formiranih jedinica TO općine Zvornik 28. februara 1993. godine formirana je 206. brdska brigada. Kroz borbena dejstva izvođena još od maja 1992. godine i iskazanu efikasnost, brigadi je prvo dodijeljen počasni naziv slavna, a onda i naziv viteška. U julu 1994. preimenovana je iz 206. u 246. brigadu.

Za postignute rezultate u odbrani domovine, ovoj brigadi je na osnovu odluke Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine 14. decembra 1993. godine dodijeljeno najviše kolektivno priznanje viteška. 24 pripadnika brigade odlikovano je najvišim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, dvojica Srebrnim štitom, a jedan pripadnik Srebrnim grbom sa mačevima. 17. februara 1996. godine glavni štab ARBiH dodijelio je počasnu ratnu zastavu ovoj brigadi.

Potral podrinjmedia.ba i TV Podrinje, pripadnicima ove jedinice upućuje najiskrenije čestitke i zahvalu za sve što su učinili za našu domovinu.

/Podrinjmedia.ba

Najnovije vijesti