15.4 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSnagovo: Danas je godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta (VIDEO)

Snagovo: Danas je godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta (VIDEO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan, 29. aprila 1992. godine, zločinci su po selu Snagovu zarobili 36 civila, zatim ih odveli u obližnju garažu i strijeljali. Ubijani su starci, djeca, pa i nerođena djeca jer je nekoliko majki bilo u devetom mjesecu trudnoće.

Da zločin nad Bošnjacima bude još monstruozniji, zločinci su strijeljane osobe skupili na kamaru, u obližnju garažu, a zatim sa mrtvim životinjama koje su prikupili po selu, zapalili.

Ipak, postoje i oni koji su preživjeli ove užase, te i danas svjedoče o tim događajima.

Jedna od preživjelih ovih monstruoznih zlodjela bila je Zlatija Mujanović. Ona je izgubila 14-godišnju sestru i majku, koja je bila u osmom mjesecu trudnoće, a ni nakon 27 godina niko nije krivično odgovarao. 

Preživjela žrtva streljanja

Tog dana došli vojnici i počeli razdvajati muškarce i žene, a potom su ih odveli u Rašidov Han pored Snagova. Tada je počelo masovno strijeljanje, prisjeća se Zlatija.

Prethodnih godina uz prikladan vjerski program obilježavala se godišnjica zločina, ali zbog novonastale situcije uzrokovane virusom korona, ove godine obilježavanje – predavanje hatme i učenje fatihe, biće samo u krugu džematskog odbora i predstavnika Medžlisa Zvornik.

Kako je prošle godine izgledalo obilježavanje pogledajte u video prilogu (amaterski video)

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti