26.5 C
Janja
Nedjelja, 14.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: Obilježen Dan šehida

Bratunac: Obilježen Dan šehida

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U Bratuncu je danas, kao i širom domovine Bosne i Hercegovine, obilježen Dan šehida.

Dan šehida ustanovljen je odlukom Rijaseta IZ u Bosni i Hercegovini 23. januara 1995. godine kao drugi dan Ramazanskog bajrama.

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 25. maja 2020. godine, drugog dana Ramazanskog bajrama, u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu prisustvovao obilježavanju Dana šehida.

Salkić je, zajedno sa ostalim predstavnicima Bošnjaka u ovom mjestu, položio cvijeće i proučio Fatihu na Veljacima, gdje su ukopane žrtve stravičnih ratnih zločina iz 1992. godine. Uz prisustvo brojnih preživjelih Podrinjaca, proučen je Jasin šehidima, a vjerski program je predvodio Elvir ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac.

-U ispunjenim džamijama u Bratuncu jučer smo radosni dočekali Ramazanski bajram. Danas, drugog dana, naše emocije su, kao i svih ovih godina, pomiješane. Danas obilazimo naše šehitluke i s velikim bolom učimo dove našim očevima, braći, komšijama, djeci, sugrađanima… Sjećamo se najboljih sinova naše domovine.
Iskazujemo danas, ovdje, na Drini, na granici Bosne i Hercegovine, veliku zahvalnost i najdublje poštovanje prema šehidima Bosne i Hercegovine. Oni su, bez ikakve rezerve i zadrške, pokazali kako se voli domovina i kako se za nju bori. Položili su svoje živote kao šehidi, i nama, ali i budućim generacijama, omogućili da živimo slobodno i u miru. Ovu činjenicu moramo nositi duboko u sebi i stalno se podsjećati da bez bosanskih šehida mi danas ne bi imali državu Bosnu i Hercegovinu i ne bi živjeli slobodno.
Zato je važno da, uprkos svim nedaćama i problemima s kojima se danas suočavamo u našoj zemlji, nikada ne zaboravimo šehide i nikada ne izgubimo motiv i volju u borbi za državu Bosnu i Hercegovinu, u kojoj će svi građani, na svakom njenom pedlju, biti jednaki i živjeti bolje i ugodnije.
Obaveza svih nas je da kroz različite manifestacije i obrazovanje, i uz uključivanje što većeg broja mladih ljudi, njegujemo sjećanje na šehide i njihov nemjerljiv doprinos u očuvanju ove zemlje. Još veća je obaveza da, posebno u ovim bajramskim danima, pomažemo porodice naših šehida. Brigom za njihove porodice pokazujemo koliko cijenimo šehide, ali i koliko poštujemo činjenicu da su nam upravo oni, polažući svoje živote, omogućili da danas širom domovine, slobodno provodimo najodbraniji mjesec i sa svojim porodicama uživamo u radostima bajramskih dana, poručio je danas potpredsjednik Salkić.
Izvor:Bratunac.ba

/E.B.

Najnovije vijesti