Zvornik: Ajla Lupić zbog nastavka liječenja treba našu pomoć. Cijeli život se bori sa teškom bolešću

7868

Ajla Lupić, rodom iz mjesta Lupe, kod Zvornika, slobodno možemo reći djevojčica koja se od rođenja sa svojom porodicom bori protiv opake bolesti.

Nakon brojni operacija, doktora, hemoterapija i slično, i kada tamam pomisli da je odnijela pobjedu, bolest ponovo napadne a Ajla se odmah nađe u teškoj životnoj borbi.

Proteklu godinu dana nalazi se na liječenju u Turskoj, a i to sve zahvaljujući humanim ljudima koji nisu nikad žalili da priteknu u pomoć, ali boravak u stranoj zemlji, posebno njega od strane majke, pored operacija i postoperativnog oporavka, zahtjeva značajna finasijska sredstva.

Zbog toga u nastavku prenosimo Vam u cijelosti pismo Ajlinih roditelja – Neđime i Enesa Lupiću, odnosno u ovome slučaju majke Neđime

-“Danima sam razmišljala da Vam ispričam svoju tešku priču i evo odlučila sam.
Majka sam dvije djevojčice, jedna 17. godina, druga 15. Moja borba traje već 12 godina.

  • Rodila sam Ajlu 2004. god u Zvorniku sve normalno i ako je imala po cijelom tijelu smedje fleke, nikad ni jedan ljekar mi nije rekao ništa za te fleke, a 2007. godine u julu počinje naša borba. Naime, odjednom Ajlino oko je postalo veliko i krenulo vani, uradi se CT i MRI i tu otkrije da nešto postoji iza oka i da oko gura vani. Uradi se operacija na klinici u Tuzli, medjutim oni su dijete samo otvorili uzeli uzorak za ph nalaz i presjeku očni živac gdje moja Ajla gubi vid na lijevo oko, ispostavi se da je tumor koji oni nisu otstranili već samo uzeli uzorak,u bolnici mi doktorica genetičar saopštava da moja Ajla boluje od Neurofibramatoze.tip.1(tako se zove bolest kod djece koja imaju fleke boja bijele kafe po tijelu) rijetka bolest u svijetu. Neurofibromatoza je bolest gdje tumori napadaju nervne sisteme što se kod nje odrazilo na očne živce, drugu operaciju zakazuju ponovo u Tuzli da bi joj ostranili tumor i izvadili njeno oko, medutim ja na to nisam pristala jer su mi dijete već bili upropastili. Danima sam istraživala i tražila u inostranstvu doktora neurohiruga i našla sam u Sloveniji. Pošaljem njene papire i snimke, nakon par dana stiže odgovor gdje mogu otstraniti tumor i zadržati njeno oko al sve to bi koštalo 18,500 eura. Odemo nas dvije u Sloveniju uradi se ta operacija otkloni se tumor skroz, dijagnoza gliom.opticus daju nam protokol terapija i vraćamo se za BiH. Sa terapijama kreće u junu 2008. godine do februara 2010. u Sarajevu gdje je primala godinui po dana hemoterapije. Završava sa hemoterapijama radi svaka 3 mj magnet sve u redu,počinjemo se vraćati normalnim životom al uvjek pod nekim pritiskom i strahom, da bi 2016. god (6 godina prolazi od prvog liječenja)na kontrolnom MRI ustanove da ima promjena na očnom živcu na desnom oku na koje vidi. Tada ponovo počinje druga bitka još teža borba da se sačuva vid, jer operacija nije dolazila u obzir niko nije smijo da rizikuje vid. Ponovo počinje sa hemoterapijama 2016. do 2017. koje traju godinu dana,tokom terapija svaka 3 mjeseca radjen je MRI gdje je uvijek bio isti. Završava sa hemoterapijama MRI isti tumor nije nestao,tada šaljemo papire za Tursku i odlazimo u Tursku na kliniku,uradi sve pretrage i doktori mi govore da je tumor sad u fazi mirovanja i da se treba pratiti. Zbog toga svaka 3 mjesaca odlazimo u Tursku na kontrole tako godinu i četiri mjeseca, da bi u aprilu 2019. godine se ponovo aktivirao ,u maju krećemo po treći put u borbu ,pakujemo se i dolazimo u Tursku ponovo hemoterapije i evo sad će godina dana kako smo u Turskoj na liječenju. Idemo u nove pobjede nema predaje nema odustajanja. Htjela sam sa Vama podijeliti moju tešku borbu kroz život, zato nikada ne udustajte i idite prema svome cilju kao sto ja radim.Lijep pozdrav iz Istanbula.

Zbog svega navedenog, a i ranije u više navrata Humanitarna organizacija “Help Others” Salzburg je pomagala Ajlu u njezinoj životnoj borbi. Tako su proteklih dana uplatili 500 eura, a ujedno pozivaju i sve Vas koji imate mogućnosti da pomonete da se uključite u ovaj apel.

Uplate navesti “Za Ajlu”

IBAN:AT96 2040 4000 4255 0871
BIC:SBGSAT2SXXX
SPARKASSE SALZBURG

https://paypal.me/helpothers1

Pored uplata preko HO “Help Others” – Salzburg iste možete izvršiti i direktno na paypal Ajlin račun:

#paypal_racun:
https://www.paypal.me/zaAjlu

e-mail: nedjminalupic@gmail.com

Uključimo se koliko ko može i pomozimo ovoj djevojčici koja čini nam se od kako se rodila nije imala dana a da nije strepila i bila bolesna.

/podrinjemedia.ba/E.B.