23.7 C
Janja
Ponedjeljak, 29.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBijeljina i Janja: Ubijeni prirodnom smrću (Trailer 2)

Bijeljina i Janja: Ubijeni prirodnom smrću (Trailer 2)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Tokom XX vijeka nad Bošnjacima na prostorima Bosne i Hercegovine, ali i bivše bivše Jugoslavije tokom balkanskih ratova, Prvog i Drugog svjetskog rata dogodili su se brojni zločini, u kojima je pobijeno i protjerano sa svojih ognjišta na desetine i stotine hiljada Bošnjaka.

O ovim zločinima, koji su u pojedinim krajevima imali razmjere genocida, u literaturi, naročito onoj u vaspitno-obrazovnom procesu bilo je jako malo riječi. Dokumentarni filmovi na tu temu moglo bi se reći da ne postoje. Informacije o zločinima ubistva, silovanja, pljački i etničkog čišćenja sa vjekovnih ognjišta nad bošnjačkim stanovništvom su uglavnom usputne i u okviru dokumentarnih filmova koji prikazuju uopštena ratna dešavanja tokom XX vijeka.

Jedan od važnijih razloga ovakvih trendova jeste nedostatak organizovanosti u bošnjačkom narodu, kome je trebalo dosta vremena da organizuje svoje nacionalne institucije, i da se izbori za priznavanje svog identiteta, i ispoljavanje državotvorne svijesti.

Ovo je ujedno i razlog što su genocidi prolazili bez političke reakcije naše svijesti i savjesti, a i svjetske odlazeći brzo u zaborav. A historija se ponavlja onom narodu koji iz nje neizvlači pouke i koji je zaboravlja.

Ipak, u novije vrijeme na prostoru Bosne i Hercegovine se počinju sve više pojavljivati dokumentarni filmovi, koji govore  o zločinima nad Bošnjacima, naročito onim koji su zadesili ovaj narod tokom rata 1992-1995 godina. Obilna dokumentacija međunarodnog haškog tribunala, te brojnih sudova u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini uz svedočenja preživjelih žrtava, i očevidaca događaja, poslednjih godina doživljava svoju ekranizaciju.

Jedan od poznatijih autora ovakvih dokumentarnih ostvarenja je i režiser, novinar i publicista Avdo Huseinović, koji je ovih dana završio svoje najnovije filmsko ostvarenje „Ubijeni prirodnom smrću“. U historiji bosanskohercegovačke kinematografije ovo je prvo dokumentarno filmsko ostvarenje, koje govori o zločinima i stradanju Bošnjaka Bijeljine i Janje.

Ideja o ekranizaciji događaja iz ratnih devedesetih godina potekla je od Vahidina Mulamustafića, inače vlasnika i direktora prve bošnjačke medijske kuće na prostorima manjeg bosanskohercegovačkog entiteta. Na taj način uz saradnju sa autorom filma Avdom Huseinovićem, ovo postaje ujedno i prvi dokumentarni film u produkciji medijske kuće Podrinjemedia. Premijera ovog filmskog prvenca očekuje se najprije u Janji 6. avgusta 2020 ispred Doma kulture, a potom u Bijeljini i ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Piše : Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti