12.5 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSapna: Obilježena 28. godišnjica od formiranja izviđačko-diverzantske jedinice “Semirove kobre”

Sapna: Obilježena 28. godišnjica od formiranja izviđačko-diverzantske jedinice “Semirove kobre”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas je, obilaskom mezarja i polaganjem cvijeća na šehidskom spomen-obilježju u Kruškovcu – Sapna, poštujući mjere i naredbe kriznih štabova, obilježena 28. godišnjica od formiranja izviđačko-diverzantske grupe “Semirove kobre”.

Ko je Semir po kojem je ova jedinica dobila i ime, možete pogledati u video televizije Podrinje – serijal emisija “Heroji Podrinja”

Na današnjem obilježavanju uz prisustvo nekolicine pripadnika ove elitne jedinice bili su i predstavnici iz Općine Sapna, načelnik g-din Zudin Mahmutović i presjedavajući Vijeća Skupštine Općine – Fedahija Ahmetović.

Godine 1992. na zvorničko-sapanjskom ratištu formirana je Interventno diverzantska grupa “Kobre”. Formirana je u mjesecu augustu, a od tih dana do kraja rata kroz ovu jedinicu prošlo je oko 30 vojnika. Međutim, pored toga, imaju četiri Zlatna ljiljana.

Prvi komadant je bio Hasanović Zikret, da bi nakon njegove pogibije komandu preuzeo Semir Imširović. Međutim, 1. augusta 1993. u jednoj bitci i on gubi život, a saborci u čast ovog mladića (1971. godište) dodaju nazivu “Kobre” i Semir. Od tada, pa do danas jedinica nosi naziv “Semirove Kobre”.

Semir Imširović rodom je sa Kučić Kule, a posthumno je odlikovan značkom Zlatni ljiljan.

Ova jedinica dala je četovoricu Zlatnih ljiljana. Pored Semira Imširovića ovo odlikovanje dobili su i Dževad Hamzić, Zuhdija Lupić i Muriz Topalović.

U čast i sjećanje na ovu interventnu jedinicu, preživjeli saborci svake godine organizuju niz aktivnosti kojima potvrđuju da je i za vrijeme najtežih dana, kao i danas vladala uvijek sloga, prijateljstvo i zakletstvo jednog u drugog.

Prethodnih godina obilježavanje je trajalo nekoliko dana a kao završnica uvijek se organizovao i Memorijalni malonogometni turnir. Nažalost ove godine zbog novonastale situacije, obilježavanje je svedeno na minimum.

/Foto: RGD/

/Elmedin Bošnjak

 

Najnovije vijesti