11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Održana Skupština grada

Zvornik: Održana Skupština grada

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnjoj sjednici odbornici su usvojili Izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci ove godine u iznosu od 14.336.921 KM ili 45 posto. Rashodi su izvršeni sa 10.717.414 KM ili 38 posto, što je pokazatelj da se u Gradskoj upravi štedelo tokom pandemije virusa korona.

Zamjenik gradonačelnika Zvornika Bojan Ivanović istakao je da je u prvih šest mjeseci ostvaren suficit od oko 3.600.000 KM. On je naglasio da je pandemija uzrokovala pad svih vrsta prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

„Za očekivati je da budžet neće biti ostvaren i uznosu koji je bio planiran za ovu godinu i da će doći do rebalansa na nekoj od narednih sjednica – najavio je zamjenik.

On je napomenuo da su neki projekti koji su bili planirani u prvih šest mjeseci ove godine, nakon pojave pandemije, morali biti odloženi za drugu polovinu 2020. ili za narednu godinu.

Plan implementacije Strategije integrisanog razvoja grada Zvornik za period 2019-2021. godina je obuhvatio 66 projekata. U usvojenom Izvještaju o ostvarenju Plana implementacije za prošlu godinu navedeno je da je realizovano 69 posto strateških projekata što je ocijenjeno kao vrlo dobro.

Danas je usvojen i „Plan implementacije Strategije integrisanog razvoja grada Zvornik za period 2018-2027 godina“ koji sadrži 66 strateških projekata i mjera predviđenih za realizaciju u 2020, 2021. i 2022. godini. Neki od njih su izgradnja novog bloka Bolnice, rekonstrukcija Doma zdravlja, završetak kanalizacione mreže u Branjevu i postavljanje prečistača otpadnih voda, izgradnja vodovoda Pilica-Lokanj, izgradnja zgrade kolektivnog smještaja, dogradnja ambulante u Branjevu, stvaranje i sertifikacija povoljnog poslovnog okruženja, unapređenje turističke infrastrukture i suprastrukture na Zvorničkom jezeru i drugi.

U Izvještaju o realizaciji Plana kapitalnih investicija za period 2019-2021. godina navedeno je da je u 2019. godini realizovano ili je u toku realizacija 20 projekata, za šta je utrošeno 90 posto sredstava planiranih u 2019. godini.

Na sjednici je usvojen i Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Grada Zvornika (SECAP) za period do 2030. godine. Istaknuto je da su osnovni ciljevi smanjenje emisije ugljen dioksida i smanjenje broja ugroženih stanovnika i šteta na privrednim i javnim objektima. Ovakav dokument ima mali broj lokalnih samouprava u Republici Srpskoj i BiH, a on predstavlja nastavak dugogodišnjeg rada Gradske uprave na povećanju energetske efikasnosti. Dokument je sačinjen u saradnji sa UNDP-om i Centrom za razvoj i podršku Tuzla.

U Informaciji o osnivanju preduzetničkih radnji navedeno je da zaključno sa 31. avgustom 2020. godine na području grada Zvornika posluju 802 preduzetničke radnje. U prvih osam mjeseci osnovano je 65, a odjavljenje 74 radnje. Smanjenje broja prouzrokovano je krizom koja je nastala zbog pandemije virusa korona. Očekuje se da pokazatelji budu promijenjeni po završetku javnog poziva Grada Zvornika i konkursa Zavoda za zapošljavanje za podsticaje zapošljavanju i samozapošljavanju.

Na sjednici je imenovan Savjet plana za praćenje izrade Urbanističkog plana šireg urbanog područja grada Zvornik koji broji 25 članova. Zadaci Savjeta su da prati izradu ovog dokumenta, kao i vođenja javne rasprave, zauzima stručne stavove i drugi.

Pred odbornicima se našla i Informacija o stanju bezbjednosti Policijske uprave Zvornik koja je jednoglasno usvojena. Donesene su i odluke o kupovini zemljišta za potrebe izgradnje vodovoda u Mjesnoj zajednici Lokanj, te u Skočiću za potrebe proširenja groblja, a u Roćeviću radi obezbjeđivanja zamjenske parcele za groblje. Usvojena je i Odluka o izmjenama i dopunama odluke o komunalnom redu na području grada Zvornika, kao i informacije: o stanju i zaštiti životne sredine na području grada, o vodosnabdijevanju i pružanju drugih komunalnih usluga, te o stipendiranju studenata iz budžeta grada u školskoj 2019/20 godini.

/Grad Zvornik/E.B.

Najnovije vijesti