13.7 C
Janja
Srijeda, 08.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Radna mjesta dobilo preko 120 osoba

Zvornik: Radna mjesta dobilo preko 120 osoba

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Video prilog u nedjelju od 18h na televiziji Podrinje

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potpisao je jučer, 6. oktobra, ugovore sa poslodavcima i licima koja prvi put osnivaju svoju radnju u okviru „Projekta zapošljavanja i samozapošljavanja pripravnika: visoke, više i srednje stručne spreme, i drugih nezaposlenih lica, iz budžeta grada Zvornika.“

Kroz ovaj gradski projekat odobreno je za 62 poslodavca sufinansiranje zapošljavanja preko 120 radnika, te sufinansiranje samozapošljavanja za osam lica.

„Mi smo u ovogodišnjem i dijelom u budžetu u narednoj godini za ovu namjenu planirali oko 700.000 KM. To je naš vid podrške poslodavcima i sugrađanima koji se bave privatnim djelatnostima i ujedno prilika da se više od 120 sugrađana zaposli.“

Gradonačelnik je istakao da je pandemija virusa korona izazvala najveću krizu od 2008. godine i da je dovela i do zatvaranja preduzetničkih radnji, a privredne subjekte u teškoće.

„I pored toga možemo slobodno reći da je u Zvorniku broj zaposlenih danas i u februaru ove godine praktično identičan. Posao za 120 novoprimljenih mladih ljudi biće podrška i boljem zapošljavanju i boljem životu na ovom prostoru i Gradska uprava će nastaviti tako da radi i svake naredne godine. Mi smo kroz ovaj projekat podržali i osam mladih preduzetnika za osnivanje radnji i želja nam je da i oni svoj biznis razvijaju, da zapošljavaju i sebe i članove svojih porodica i naše sugrađane koji su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Nećemo stati, idemo dalje, Zvornik će u narednih pet godina biti bez nezaposlenih lica. Možda to nekome u ovom momentu zvuči kao neozbiljna izjava, ali bude li čitav svijet brzo prevazišao probleme sa virusom korona, mi ćemo svoje šanse i resurse iskoristiti i bićemo u redu sa najrazvijenijim opštinama i gradovima u regionu.“

On se zahvalio pravnim licima i preduzetnicima što će mladim ljudima dati priliku da dođu do svog prvog posla i da pokažu svoje znanje.

Jelenko Vasić iz AD „Zvornik puteva“ rekao je da će kroz projekat Grada Zvornika biti zaposlena četiri pripravnika. On je istakao da su i prethodnih godina preko gradskih i projekata Zavoda za zapošljavanje imali veliki broj pripravnika i da su svi ostali ili u „Zvornik putevima“ ili su našli zaposlenje u drugim preduzećima.

Miodragu Radiću, direktoru novoosnovane firme „Kubus“, odobrena su sredstva za sufinansiranje zapošljavanja dva radnika. On je rekao da ova vrsta podsticaja uvijek znači mnogo i da je jako bitna, a naročito u vrijeme pandemije virusa korona.

Za zapošljavanje kod poslodavaca u okviru ovog projekta biće izdvajan fiksni mjesečni iznos od 750 KM po jednom zaposlenom za visoku stručnu spremu na period od 12 mjeseci, 600 KM za višu stručnu spremu na period od devet mjeseci i 540 KM mjesečno za srednju stručnu spremu na period od šest mjeseci. Lica iz kategorija porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i demobilisani borci sa srednjom stručnom spremom, umjesto šest imaju pravo na sufinansiranje tokom 12 mjeseci. Sufinansiranje samozapošljavanja vrši se na period od 12 mjeseci u iznosu 540 KM mjesečno, bez obzira na stručnu spremu osobe.

/podrinjemedia.ba/E.B.

/Grad Zvornik

Najnovije vijesti