2 C
Janja
Utorak, 31.01.2023.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: Podnesena krivična prijava protiv osoba učesnika u izbornim prevarama

Bratunac: Podnesena krivična prijava protiv osoba učesnika u izbornim prevarama

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine, Agenciji za istrage i zaštitu SIPA, Tužilaštvu BiH i Transparency Internationalu upućena je anonimna krivična prijava protiv šest osoba, zbog organiziranja grupe i udruživanja radi krađe identiteta i oduzimanja glasačkog prava više stotina građana Bratunca, čime su, kako je navedeno u prijavi, počinili zloupotrebu i izvršili lažno predstavljanje te onemogućili velikom broju građana Bratunca da glasaju na predstojećim lokalnim izborima.

Portal politicki.ba je u posjedu anonimne krivične prijave, koja obuhvata Srđana Rankića, Miladina Radovića, Mirka Stojanovića i Desimira Vulića iz Bratunca, Adila Osmanovića zvanog Taran i Zaiba Zahirovića iz Konjević Polja, kao i Mustafu i Safeta Golića iz Glogove.

Odredbe Krivičnog zakona

Pozivajući se na odredbe Krivičnog zakona BiH, podnosioci krivične prijave detaljno su opisali radnje kojima se pomenuta lica sumnjiče za izborne prevare.

Tako se Srđan Rankić zajedno s ostalim u grupi udružio da za sebe kao nezavisnog kandidata za načelnika Općine Bratunac na predstojećim lokalnim izborima u BiH zakazanim za 15. 11. 2020. godine, na nezakonit način pribavi glasove, navedeno je u prijavi.

„On je finansijski i organizacijski pomogao prikupljanje ličnih podataka građana te ih registrirao za glasanje poštom iz Republike Srbije, skupa sa pomenutom grupom“, naveli su podnosioci prijave.

Adil Osmanović (Taran) prikupljao je lične podatke građana bošnjačke nacionalnosti koji žive u Bratuncu i izvan BiH te ih prosljeđivao Srđanu Rankiću i drugima radi registracjie za glasanje poštom iz Srbije.

Srđan Rankić i drugi su obezbijedili adrese u Srbiji na koje će fiktivno prijaviti navedene glasače da glasaju iz Srbije.

Na ovaj način je ukraden identitet, glasačko pravo i izvršeno lažno predstavljanje za desetine građana bošnjačke nacionalnosti sa područja Općine Bratunac“, navodi se u prijavi koja je u posjedu našeg portala.

Miladin Radović kao vlasnik tehničkog pregleda za motorna vozila u sklopu kojeg je registracija automobila, obezbjeđivao je kopije ličnih dokumenata građana na osnovu kojih je lično i zajedno sa saradnicima u grupi vršio registraciju građana Bratunca za glasanje poštom. On je izvršio zloupotrebu podataka građana bošnjačke i srpske nacionalnosti u cilju sticanja glasova za sebe lično i za listu Ujedinjena Srpska.

Mustafa Golić je kroz prikupljanje potpisa za registraciju Bošnjačke nezavisne liste od građana uzimao podatke koje je kasnije zloupotrijebio sa članovima grupe ili licima izvan nje i registrovao građane za glasanje putem pošte iz Republike Srbije, radi pribavljanja ličnih glasova za Bošnjačku listu na kojoj se on nalazi.

Mirko Stojanović, vlasnik Autoškole „Omega 1“, kroz obuku i kontakt sa kandidatima pri pružanju usluga obuke za upravljanje motornim vozilima prikupljao je lične podatke kandidata koje je kasnije zloupotrijebio samostalno ili sa članovima ove grupe ili licima izvan grupe te ih je prijavio za glasanje putem pošte iz Republike Srbije.

 

izvor: tekst i informacije web portal: Politicki.ba

/E.B.

Najnovije vijesti