18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaStigao prijedlog idejnog rješenja za šetalište pored rijeke Janje (Video)

Stigao prijedlog idejnog rješenja za šetalište pored rijeke Janje (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prije nekoliko godina, tačnije 2014.godine, mjesto  Janju, kao i veliki dio Bosne i Hercegovine pogodile su zastrašujuće poplave. Izlile su se rijeka Janja, rijeka Drina, i prouzrokovale ogromnu materijalnu štetu. Prema mnogim analizama, poplavama su u velikoj mjeri doprinjeli  ljudski nemar prema prirodi i neodgovornost.

Bilo kako bilo u godinama nakon tog nemilog događaja  pristupilo se realizaciji projekta odbrane od poplava. Jedan od takvih projekata je projekat uređenja korita rijeke Janje. Najprije je tokom 2018 godine urađeno idejno rješenje za odbranu od poplava, a nakon razmatranja i odobrenja istog,  došlo se i do konačnog  projekta za odbranu od polplava. Zaštita mjesta od izlivanja rijeke Janje što je najvažnije je  postignuta. Tome su poslužili i potporni zidovi, koji su prema mišljenju mnogih, bez obzira na sve narušili estetski izgled najvažnijg dijela Janje.

Razlog tome je propuštena prilika da se pri izradi projekta uređenja korita rijeke Janje povede računa da isti nenaruši i turističko-rekreativni potencijal Janje u ovoj zoni. Ovim i ovakvim rješenjem,  mještani Janje su ostali uskraćeni preljepog pogleda na rijeku. Ostali su bez šetališta , bez biciklističkih staza, bašta za odmor i svega onog što Janja i njeni građani zaslužuju i već dugi niz godina priželjkuju.

Naime, ovih dana  na redakciju TV PODRINJE od strane naših gledalaca koji vole Janju,  stigao  je jedan prijedlog , jedno idejno rješenje, koje bi moglo u bliskoj budućnosti da uljepša izgled ovog dijela Janje, a samim tim i njen turističko rekreativni potencijal.

O kakvom se rješenju radi, i ko su predlagači idejnog rješenja, vidjet ćemo u nedjelju u „HRONICI PODRINJA,

 koja se emituje za Vas dragi gledaoci u ustaljenom terminu svake nedelje  od 18 do 20 časova.

Piše: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti