19.3 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica danas centar Bosne i Hercegovine

Srebrenica danas centar Bosne i Hercegovine

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Najava bojkota ponovljenih izbora 21. februara u Srebrenici izazvala je salvu komentara ali i posjeta ovom lijepom gradu na sjeveroistoku Bosne i Hercegovine.

Predstavnici svih većih i značajnijih političkih partija, bilo srpskih ili bošnjačkih, danas su se slili u Srebrenicu.

Predstavnici Bošnjaka donijeli su odluku da će bojkovati izbore, dok sa druge strane predstavnici Srba pozivaju sve one sa pravom glasu da u nedjelju 21. februara izađu i daju svoj glas onima za koje smatraju da su dovoljno sposobni da ih predvode naredne četiri godine.

Kandidat za načelnika Opštine Srebrenica ispred Incijative “Moja adresa Srebrenica” Alija Tabaković nakon sastanka sa liderima bh. stranaka koji su danas posjetili Srebrenicu rekao je da ne odustaju od odluke o bojkotu izbora.

– Ponovo smo dobili podršku od lidera bh. stranaka da bojkotujemo izbore u Srebrenici koji će biti održani 21. februara 2021. godine. Dobili smo maksimalnu podršku i u daljim aktivnostima u demokratskoj borbi za naš narod u Srebrenici. Također, obavještavamo javnost da smo danas predali apelaciju Ustavnom sudu BiH sa privremenom mjerom i očekujemo zaključak da hitno reaguje po pitanju naše privremene mjere – kazao je Tabaković koji je istakao da je odluka o bojkotu izbora “teška i veoma bolna”.

– Za svakoga ćemo se boriti i vidjet ćemo kakav će rezultat biti naše borbe. Uputili smo poziv svim našim biračima da ne izađu na izbore u nedjelju, oni koji izađu to je njihova odluka i nećemo se ljutiti, jer to je njihovo pravo. Naši kandidati su donijeli odluku da neće prihvatati mandate na ovakav način. Borit ćemo se na demokratski način da budemo faktor mira i stabilnosti u Srebrenici – istakao je Tabaković.

On navodi da su obavijestili Centralnu izbornu komisiju da predstavnici i članovi biračkog odbora neće učestovati u izbornom procesu.

– Nažalost, dobili smo informaciju da zovu iz CIK-a i ucjenjuju članove biračkih odbora da će učiniti sve da budu maksimalno kažnjeni. Mi ćemo stati iza svakoga člana i obavijestili smo ih pismenim izjavama da neće prisustovati na dan izbora u Srebrenici – podvukao je Tabaković.

Podršku čelnicima Incijative “Moja adresa Srebrenica” dao je član Predsjedništva BiH i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić, potpredsjednik SDA Edin Ramić, predsjednik PDA Mirsad Kukić, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, predsjednik Stranke za BiH Amer Jerlagić, predsjednik Naroda i Pravde Elmedin Konaković, predstavnici Općinskog odbora SBB-a i Naša stranka.

Srebrenicu u isto vrijeme posjetio je i Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik koji je uputio potpunu podršku Mladenu Grujičiću na predstojećim izborima.

-Želim da kažem da smo osporavali legitimnost rada CIK-a ali smo pristajali na izbore. Ovo što se desilo za Srebrenicu i Doboj govori o namjeri i to je politička odluka. Činjenica da se na dan izbora ovdje u Srebrenici niko nije žalio što bi bila osnova za poništavanje izbora, i to dovoljno govori o tome. Očigledno koji su politički motivisali ili željeli poništavanje izbora nisu dobili sve što su željeli, i sada najavljuju bojkot. Želim da svjedočim o značajnom infrastrukturnom razvoju Srebrenice. Otvorili smo sva pitanja, i pitanje zapošljavanja je u fokusu. Dva pogona i banja Guber su na kolosjeku onoga što treba da uradimo. DOšao sam da potvrdim da će se to desiti u narednom periodu. Moramo dalje da se krećemo i put do Jezera u dužini od 2 i po kilometra biće urađen u toku ove godine. To su stvari koje želimo da uradimo ovdje. U tom pogledu naša podrška neće izostati – kaže Dodik koji je pozvao “sve da izađu na izbore.

Šta će biti vrijeme će pokazati…

/RTV Srebenica

/E.B./podrinjemedia.ba

 

Najnovije vijesti