19.3 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZapušteni vodotoci dodatno doprinose poplavama u Janji (Video)

Zapušteni vodotoci dodatno doprinose poplavama u Janji (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Još za vrijeme Austro – Ugarske Semberija je posjedovala brojne kanale u narodu nazvane jaruge ili starače, koje su bile dugačke i po nekoliko kilometara. Njihova funkcija je bila da u slučaju povećanog vodostaja Drine prihvataju višak vode, kako bi ista manje plavila priobalje. Nakon opadanja vodoostaja Drine voda bi se povlačila u korito predviđenim putem za tu namjenu. Ovaj stari sistem kontrolisanja vode mnogi opravdano nazivaju „Pluća Drine“.

Jedna od takvih jaruga-starača nalazi se i u Janji. Ono što je Podrinjska patrola zabilježila u vrijeme nedavnog izljevanja rijeke Drine u priobalju Janje, jeste da je ista na mnogim mjestima sužena i zatrpana raznim smećem. Da stvar bude teža, jaruga je na mjestu gdje se spaja sa koritom rijeke Janje, koja ujedno i prima ovaj višak vode u potpunosti zatvorena. Do zatvaranja izlaza jaruge došlo je  prilikom nedavnog izvođenja građevinskih radova na koritu rijeke Janje.

Ono što najviše čudi, je značajno odsustvo svijesti o potrebi održavanja jaruge, a potom i odgovornosti za posljedice koje se dešavaju nakon izljevanja rijeke Drine u domaćinstva i plodne oranice priobalnog dijela.

Priredio: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti