22 C
Janja
Nedjelja, 05.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSrebrenica: Ćamil smijenjen, Salko postavljen

Srebrenica: Ćamil smijenjen, Salko postavljen

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ćamil Duraković, kojeg su odbornici u Skupštini opštine Srebrenica smijenili sa mjesta predsjednika te skupštine, kaže u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve iznenadila bošnjačka podrška inicijativi srpskih stranaka za njegovu smjenu.

“Nismo mogli ni u snu zamisliti da će, kada srpske stranke iniciraju smjenu Bošnjaka, koji je prijavio nekoga za negiranje genocida, da će neki Bošnjak u roku od 15 minuta priču o genocidu svesti na tri godine mandata i prilike da sjedi na poziciji predsjednika Skupštine. Moramo vidjeti kako dalje nastupati”, kaže Duraković.

On je u četvrtak (16. septembra) razriješen dužnosti predsjednika Skupštine Opštine Srebrenica nakon što je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije Repubike Srpske (RTRS) zbog negiranja genocida.

Na njegovo mjesto je postavljen Salko Tursunović, koji je na lokalnim izborima 2020.godine bio kandidat Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).

Salko Tursunović, novoizabrani predsjednik Skupštine općine Srebrenica, poručio je kako “nikada nije bio izdajnik i da nema većeg patriote od njega u Srebrenici”.

– Niko nije, od onih koji žive ovdje i drugdje, veći patriota od mene. Ja sam dao dio tijela. Ja sam ratni vojni invalid Armije RBiH. U Srebrenici živim 13 godina. Sarađujem i sa Srbima i sa Bošnjacima. Niko mi ne može pripisati da sam izdajnik bilo kojeg naroda – rekao je Tursunović.

Naglasio je kako ne zna razlog zbog čega su bošnjački odbornici napustili sjednicu i da on nije bio za to.

– Trebali su sačekati glasanje. Da su ostali do kraja ne bi došlo do smjene Ćamila Durakovića. Ne bi svi odbornici podržali njegovu ostavku. Ali je on Skupštinu napustio prije glasanja. Nisam za napuštanje Skupštine. Ja sam za rad svih naroda u Srebrenici, da bude bolje, a ne da stojimo u mjestu. Pričalo se o tome da se sačeka s izborom dva mjeseca, ali Srebrenica ne može trpjeti. Dovoljno je trpio naš narod – zaključio je Tursunović.

Skupštinu Opštine Srebrenica čini 21 vijećnik. Bošnjaci imaju šest mandata, a Srbi 15 mandata.

Predstavnici srebreničkih Bošnjaka u Skupštini opštine tog grada, u kojem su julu 1995. godine srpske snage počinile genocid nad Bošnjacima, danas imaju šest odbornika.

Lista “Moja adresa: Srebrenica”, koju uz SBiH čine Stranka demokratske akcije (SDA) Savez za bolju budućnosti i Pokret demokratske akcije ima pet odbornika, a lista Demokratske fronte (DF)- Građanskog saveza jednog odbornika. Tih šest odbornika su Ćamil Duraković, Hamdija Fejzić, Salko Tursunović, Zulfo Salihović i Almir Dudić i Dželaludina Nukić.

/bh agencije

/E.B./podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti