11.5 C
Janja
Četvrtak, 18.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSamir Baćevac: Odluke Ustavnog suda će se sprovesti. (Video)

Samir Baćevac: Odluke Ustavnog suda će se sprovesti. (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je u četvrtak, 23. septembra, donio  odluku kojom Zakon o šumama kojeg je usvojila Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (NSRS) nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

Odluka je donesena po apelaciji bošnjačkih poslanika u Vijeću naroda RS, drugog doma NSRS, koji su 26. februara 2021. godine od Ustavnog suda BiH zatražili da Zakon proglasi neustavnim i zabrani njegovu primjenu do donošenja konačne odluke. U apelaciji je navedeno da ovim Zakonom Republika Srpska pokušava postati titular državne imovine, čime sa narušava Dejtonski mirovni sporazum.

Podsjećanja radi, Ustavni sud BiH je na sjednici 7. februara 2020. godine, takođe odlučio u korist Bošnjaka i Hrvata (sedam delegata Vijeća naroda RS) da se svo poljoprivredno zemljište u ovom entitetu smatra imovinom Bosne i Hercegovine, a ne entiteta, kako je to izglasala Skupština RS krajem 2019.

Mnogi analitičari političkih prilika smatraju da su osporeni zakoni, zapravo pokušaj pozicioniranja entiteta RS u fazu za često nagovještavanu „Mirnu disoluciju Bosne i Hercegovine“. O značaju navedene  odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i mogućnostima sprovedbe iste, razgovarali smo sa Samirom Baćevcem delegatom u Vijeću naroda Republike Srpske.

Priredio: Elvir Ibrišimović

Kamera i montaža: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti