Vlasenica: Preživjeli logoraš Sušica i Batkovića Suljo Gagulić treba našu pomoć. Uključimo se (VIDEO PRILOG)

2111

Kuća na više mjesta napukla. Kroz zidove mogu se ruke provlačiti. Podovi propali. Miša i žohara na sve strane.  Krov prokišnjava. Plafon na momente čini se samo što nije pao. Kupatilo neuslovno. Vanjska i unutrašnja stolarija dotrajala. Hladnoća već sada, a tek zimi, uvlači se pod kožu.

U ovim uslovima u naselju Piskavice – opština Vlasenica živi Suljo Gagulić – U 81. je godini. Roditelje nije zapamtio. Ostao je sa još dvojicom braće te su odrasli po Domovima za nezbrinutu djecu širom bivše države.

U životu je preživio i dva logora: Logor Sušicu odakle je prebačen za Batkoviće gdje je bio zatočen 8 mjeseci. Razmjenjen je u Hrvatsku odakle su ga prebacili za Ameriku. Tu je boravio neke dvije godine a onda se vratio za Bosnu i Hercegovinu.

Od 2001. godine boravi u Vlasenici u tuđoj kući – koju mu je ustupio komšiija. No, budući da istu ne može održavati iz godine u godinu sve više propada.

Omladina iz naselja Piskavice pokrenula je ovih dana apel pomoći za Sulju u nadi da mu što prije nabave stambeni kontejner kojeg će smjestiti na placu kojeg su kupili upravo za ovu namjenu.

Detaljnije u video prilogu “Srcem za Podrinje”/TV Podrinje/E.B.