0.9 C
Janja
Nedjelja, 29.01.2023.
NaslovnicaAktuelnostiUhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među...

Uhapšeni u Bijeljini sumnjiče se za ubistvo 22 osobe 1992., a među njima i sedmero djece

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine su se oglasili povodom jutrošnjeg hapšenja u Bijeljini i Sokocu povodom ratnih zločina. Oni navode da se zločin, zbog kojeg je uhapšeno sedam osoba, desio u selu Balatun kod Bijeljine.

 
“Postupajući po nalogu tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA-e u više gradova u BiH lišili su slobode 7 osumnjičenih osoba”, naveli su oni.

Nezvanično, riječ je o ratnim dešavanjima u Bijeljini tokom septembra 1992. godine, iz Tužilaštva BiH su zvanično potvrdili da se osumnjičeni terete da su kao pripadnici policijskih struktura Republike Srpske ​učestvovali u ubistvu 22 osobe bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo sedmero djece i osam žena.

“Među osumnjičenima koji su lišeni slobode su i osobe koje se terete za direktno učešće u egzekucijama žrtava”, rečeno je iz Tužilaštva.

Oni su u noći sa 24. na 25. septembar odvedeni iz svojih domova u Bukrešu u selo Balatun kod Bijeljine, gdje su, kako se pretpostavlja, pobijeni i bačeni u Drinu. U historijskim podacima o ovom događaju se navodi da su ih vjerovatno ubili pripadnici Specijalne jedinice MUP-a RS pod nadzorom lokalne policije. Pretpostavlja se da je sve bilo pod direktnom komandom tadašnjeg ministra MUP-a RS Miće Stanišića i njegovog zamjenika Tome Kovača.

Mešu uhapšenima je Goran Sarić, policijski general MUP-a Republike Srpske, zbog sumnje da je odgovoran za ubistva 22 člana porodice Sejmenović, Sarajlić i Malagić.

Goran Sarić – foto: Istraga.ba

Sarić je uhapšen po nalogu Tužilaštva BiH, a zajedno sa još šest osoba, osumnjičen je da je počinio krivično djelo zločin protiv civilnog stanovništva. Policijski službenici SIPA-e su danas, 3. 12. 2021. godine, na području Bijeljine i Sokoca slobode lišili sedam osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u vezi s krivičnim djelima individualne i komandne odgovornosti i sapočinilaštva. Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e biti predate na daljnju nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine”, saopćeno je iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Ubijene su porodice Sarajlić, Sjemenović i Malagić, a preživjeli godinama traže pravdu.

Ubijeni su Sarajlići: Admir i Alma (stari šest i 10 godina), njihova majka Amira (rođ. 1955) i otac Osman (1956), njegov mlađi brat Senad (1967), njihov otac Izo (1931) i majka Rašida (1920), zatim Derviša (1956), Muharem ( 1952), njihova kćerka Selma (1980 – imala je 12 godina) i sin Zekerijah (1976). Ubijena je i Zurijeta Sarajlić (1934) i njena sestra Najla Džafić (1931).

“Tužilaštvo BiH zahvaljuje se pripadnicima SIPA-e BiH i OSA-e BiH na saradnji i zajedničkim naporima u procesuiranju ovog predmeta. Osumnjičeni će u zakonskom roku biti predati postupajućem tužiocu koji će nakon ispitivanja odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu”, rečeno je iz Tužilaštva BiH.

/klix.ba

/E.B.

Najnovije vijesti