2.6 C
Janja
Ponedjeljak, 28.11.2022.
NaslovnicaAktuelnostiPonovljene provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u Janji i Priboju…

Ponovljene provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u Janji i Priboju…

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ponovljene provokacije i zastrašivanja Bošnjaka u Janji i Priboju moraju biti sankcionirani

Ponovljeno zastrašivanje Bošnjaka u Janji kod Bijeljine i u Priboju mora biti sankcionirano, a vrh vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS i Srbiji mora shvatiti da svojom retorikom, političkim i drugim postupcima direktno ugrožava mir vlastitih građana, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde navode kako nisu javno reagovali na prvu provokaciju 6. januara, uvažavajući reakciju policije i privođenje aktera netom nakon što se desilo uznemiravanje stanovnika Janje pucnjevima u zrak.

„Privođenje aktera nemilog događaja od 6. januara je svakako za pohvalu. Nažalost, samo dva dana poslije došlo je do novog incidenta kada su nepoznate osobe ponovo uznemiravale i vrijeđale stanovnike Janje. Taj ponovljeni incident govori o tome da huškačka retorika vrha vlasti bh. entiteta RS budi nacionalističke strasti koje direktno ugrožavaju mir i dobrosusjedske odnose u Bosni i Hercegovini“, navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde naglašavaju da politički vrh bh. entiteta RS, ali i Srbije, mora preuzeti odgovornost za djelovanje koje na terenu dovodi do ovakvih incidenata koji pokreću spiralu nasilja.

„Janja nije izolovan slučaj, ono što svjedočimo da se dešava u Priboju i drugim dijelovima Sandžaka dio je istog trenda i dokazuje da za lošu političku retoriku nema granica, da se politička kriza brzo prenosi i prekogranično. Veličanje ratnih zločinaca od državnog vrha, sustezanje države da ukloni poruke mržnje iskazane kroz različite grafite, izjave političara kojima se vrijeđa i nipodaštava cijeli jedan narod, neminovno vode ka ovome. Ovo su anticivilizacijski postupci koji se suprotstavljaju svim moralnim načelima i vrijednostima uključujući i vrijednosti na koje nas nesumnjivo podsjećaju i sve svjetske religije, pa i sami blagdani koje mnogi ovih dana obilježavaju“, dodaju iz Naroda i Pravde.

Nadležne institucije moraju brzim i adekvatnim reakcijama poslati jasnu poruku da se nacionalističke provokacije neće tolerisati.

„Osim sankcioniranja odgovornih kroz policijsko-pravosudni sistem, nužno je i da se zaustavi retorika koja hrani ovakve ispade. Ako zvanična institucija nagradi odgovornog za genocid kao što je to nedavno urađeno sa Vinkom Pandurevićem, ako država štiti murale ratnom zločincu, ako najviši zvaničnik iz bosanskohercegovačkog entiteta RS cijeli jedan narod odbija nazvati njegovim imenom, ako insistirate na obilježavanju praznika koji je neustavan i koji za dva naroda predstavlja početak genocida i etničkog čišćenja, to onda svakako ne govori o želji za dobrosusjedskim odnosima, pomirenju i suživotu. Ovdje je nužno i apelirati na dvije međunarodne institucije, OSCE i Delegaciju EU u BiH i Srbiji, koje imaju i svoje terenske urede, da reagiraju, pruže podršku zajednicama koje su izložene napadima“, kaže se na kraju saopćenja Naroda i Pravde.

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti