11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica: Veterani 28. divizije ARBiH-e prigodnim programom sjetili se svojih poginulih saboraca...

Srebrenica: Veterani 28. divizije ARBiH-e prigodnim programom sjetili se svojih poginulih saboraca (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U organizaciji veterana 28. divizije Armije RBiH jučer su preživjeli borci i članovi porodica obišli mezarja na području opštine Srebrenica u znak sjećanja na poginule borce u periodu od 16. do 20. januara 1993. godine na području Jezera.

Oni su se okupili u Memorijalnom centru Potočari i položili cvijeće na spomen obilježja i proučii fatihu. Nakon toga su nastavili sa obilaskom mezarja na Budaku, Pečištima, G. Potočarima, Kazanima, Brakovcima, Bojni, Sućesci, Kragljivodi i Šahiti. Centralno okupljanje je održano kod spomen obilježja na Kragljivodi.

Predstavnik veterana 28. divizije Armije Bosne i Hercegovine Suljo Čakanović rekao je da se nada da će mladi nastaviti s tradicijom obilježavanjem godišnjica sjećanja na poginule borce kako bi ih sačuvali od zaborava.

– Danas, 29. godina poslije, odajemo priznanje onima koji su svoje živote ugradili u temelje odbrane naše domovine. Na današnji dan branioci Srebrenice krenuli su u oslobađanje Jezera, kote koja je dominirala širom područjem oko hidroelektrane na jezeru Perućac i šireg područja Skelana, kao i samog graničnog prijelaza i mosta preko Drine. Kota je to sa koje su svakodnevno granatirana bošnjačka sela i ubijani civili. Bila je to iznimno teška i krvava bitka, a na kraju i krvava pobjeda jer je u periodu od 16. do 20. januara 1993. godine poginulo 55 boraca, a 150 je teže ili lakše ranjeno – rekao je Čakanović koji je dodao da je u tom periodu u Srebrenici vladala glad.

– Imali smo slučajeva umiranja ljudi od gladi. Glad je odlučivala o akcijama i operacijama. U tim bitkama branioci su se borili i protiv jedinica Vojske Jugoslavije. Jedna takva jedinica je bila stacionirana u Skelanima. Pored toga, imali smo stalno granatiranje i djelovanje vojske iz Srbije po teritoriji Bosne i Hercegovine što je samo još jedan od dokaza agresije na našu zemlju – rekao je Čakanović koji kaže da je cilj okupljanja sjećanje na hrabre heroje koji su svoje živote položili za odbranu domovine.

– Nadam se da mlađa generacija neće zaboraviti i da će nastaviti da se sjeća i obilježava važne datume. Moramo imati kulturu sjećanja, i da se zna da su periodu od 1992. pale velike žrtve na ovom području, da je veliki broj civila ubijen. Naša obaveza je da pamtimo sve – rekao je Čakanović.

Prisutnima na Kragljivodi se obratila i doktorica Fatima Klempić koja je u toku rata bila u Srebrenici i radila u srebreničkoj bolnici.

–        Zima ratne 1992., 1993. godine je bila svima nama najteža. Bilo smo gladni, promrzli. U tako teškoj situaciji, u potrazi za hranom, u potrazi za drugim potrepštinama, znali smo šta je pred nama. Znali smo da se mnogi neće vratiti iz borbenih akcija. Mi smo nastojali biti na raspolaganju stanovništvu u takvim uslovima iako nismo imali uslova nikakvih, svega nam je falilo. U takvim uslovima ipak smo uspjevali mnogima sanirati rane. Nažalost mnogi nisu preživjeli. Dugujemo im zahvalu zbog toga što su položili svoje živote za našu domovinu, za nas, da bi mogli danas slobodno da budemo na ovom mjestu. Pred nama je borba i dalje, mi se moramo boriti za istinu i pravdu, i čuvati sjećanje na naše voljene – rekla je doktorica Klempić.

 

Najnovije vijesti