15.8 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSapna: Danas u Kovačevićima Dan MZ-e i godišnjica slamanja ofanzive "Ljubav"

Sapna: Danas u Kovačevićima Dan MZ-e i godišnjica slamanja ofanzive “Ljubav”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Piše: Muzijet Kahrimanović

Prije tačno 29 godina agresor je potpomognut tenkovima iz Srbije započeo najveću vojnu akciju pod kodnim imenom Ljubav, koju su planirali i vodili najveći vojni stručnjaci nekadašnje Jugoslovenske narodne armije. Uporedo sa napadima na Kovačeviće odvijao se i artiljerijsko-pješadijiski napad na Zečiju kosu, ali i na Bilaliće i Greben na prostoru Teočaka. Nepregledna kolona, sa oko hiljadu vojnika, kretala se prema legendarnoj Zečijoj kosi. U isto vrijeme tridesetak oklopnih vozila je od ranih jutarnjih sati opsjedalo selo sa svih strana i pokušavalo slomiti otpor boraca Kovačevića. Oni su se oko pola sedam ujutro, pred borcima Armije Republike Bosne iHercegovine sa Brda smrti, kako su ovaj dio linije zvali agresorski vojnici, našli na svega pedesetak metara i dalje nisu mogli. Cijeli dan su sa svih strana pokušavali proći bedem heroja Kovačevića koji su svoje tijelo i živote stavili pred čelične grdosije. Pogođeno je i oštećeno desetak oklopnih vozila koji su pokušali prići linijama i tu na dvadesetak metara od rovova stajali kao opomena sljedećim talasima napada. U popodnevnim satima agresori su uspjeli ući u jedan dio sela i počeli paliti prve kuće, ali su ubrzo zaustavljeni. Moral tim herojima je porastao kada su u Kovačeviće kao pomoć uspjeli ući pripadnici interventne jedinice 206. viteške brigade koji su skupa sa tridesetak boraca iz Kovačevića nastavili pružati otpor nadmoćnijem agresoru i potisnuti ga van sela. Tom prilikom život je izgubio jedan od najhrabrijih boraca, Ramo Bešić.

Dolaskom Crvenih strijela, specijalne protivtenkovske jedinice Drugog korpusa, i uništavanjem četiri oklopna vozila neprijatelj je natjeran na povlačenje i neviđenu bježaniju. Napad je odbijen, zarobljene su veće količine naoružanja, municije i tehnike, a kao trijumf te pobjede agresor je ispred linija ostavio i jedan oklopni transporter, jer je neprijateljska armada u kovačevljanskim poljima, osim izgorjelih oklopnih vozila, ostaviljala tenkove, samohotke i transportere. Poslije ovog napada na Kovačeviće neprijatelj se nije uspio oporaviti i sakupiti snage za tako velike napade sve do proljeća 1995. godine.

Ironično je da je agresor ovu akciju nazvao „Ljubav“, a imao je namjeru da ubija, ruši i pljačka, da etnički očisti i protjera sve što nije srpsko. Ljubav pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine prema svojoj domovini, rodnom mjestu i civilima koji su se nalazili u Kovačevićima nadjačala je i tenkove i daleko brojnijeg neprijatelja.

Mještani Kovačevića danas se redovno sjećaju ove bitke i onih koji su poginuli tog dana, ali se sjećaju i svih ostalih koji su svoj život izgubili braneći svoje, a sjećaju se i onih civila koji su ubijeni samo zato što su htjeli da ostanu u svom mjestu. Poginulim borcima i civilnim žrtvama rata Kovačevića podignuto je spomen-obilježje koje je i ranije bilo mjesto okupljanja, a danas je i mjesto sjećanja.

Mjesna zajednica Kovačevići nastavlja dalje, izgrađuje se, razvija, realizira projekte kako bi njenim mještanima život bio bolji i ljepši. Ali se Kovačevljani redovno sjećaju i svojih najmilijih. Ove godine program obilježavanja Dana Mjesne zajednice Kovačevići i Dana sjećanja nešto je redukovan zbog epidemiološke situacije, ali su neke aktivnosti već realizirane – proučen je Tevhid šehidima jučer prije podne te obilazak mezarja, a danas, 22. marta 2022. godine poslije podne-namaza slijedi polaganje cvijeća na spomen-obilježje i prigodan program.

Kovačevljani, sjećajte se i ne zaboravljajte!

Neka vam je sretan Dan mjesne zajednice, a poginulim borcima i civilnim žrtvama rata neka je vječni rahmet!

/podrinjemedia

Najnovije vijesti