17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiChristian Schmidt posegnuo za bonskim ovlastima: OHR suspendira Zakon o imovini RS

Christian Schmidt posegnuo za bonskim ovlastima: OHR suspendira Zakon o imovini RS

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je danas bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.Schmidt je ovu odluku saopćio danas na pres konferenciji pred zgradom OHR-a, a ona stupa na snagu odmah nakon objave na internet stranici OHR-a.

“Danas sam kao visoki predstavnik donio nalog o obustavi primjene zakona o nepokretnoj imovini koji se koristi za funkcionisanje javne vlasti RS-a. Obustavio sam primjenu zakona do ocjene Ustavnog suda. Danas proširujem i zabranu raspolaganja državnom imovinomkako bih je uskladio sa tumačenjem Ustavnog suda”, kazao je Schmidt.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović objavila je Ukaz o proglašavanju Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti.

“Proglašavam Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj redovnoj sjednici, održanoj 10. februara 2022. godine”, piše u Ukazu Željke Cvijanović, objavljenom Službenom glasniku.

Osim Zakona o imovini, očekuje se da Schmidt poništi i Zakon o lijekovima RS, koji bi trebao stupiti na snagu krajem juna i kojim su vlasti RS otele nadležnosti državnoj Agenciji za lijekove. No, Istraga još uvijek nije dobila službenu potvrdi da će i ovaj zakon biti poništen.

/Istraga.ba

Najnovije vijesti