3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaApeli za pomoćSpavaju na spužvi. U koritu u sobi se kupaju. Vodu donose na...

Spavaju na spužvi. U koritu u sobi se kupaju. Vodu donose na sebi – oboje bolesni (VIDEO PRILOG)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U naselju Glumina kod Zvornika živi bračni par Ismet i Munira. Ismetu je skoro 60 godina a Muniri 55. Nemaju svojih potomaka.

Žive u veoma teškim i nehumanim uslovima. Primaju novčanu naknadu za Ismetov boravak u ARBiH-e. Sam Ismet navodi nam da će biti bolje kad se umre. Svi nešto uspiju a mene neće nikako. Od tih sredstava plaćaju struju i odvoz smeća. Najviše troškova ide na lijekove. Kesa je puna lijekova.

Operisao je i žuč, a posljedica i danas ima. Također na glavi mu je vršen određen hirurški zahvat.

Munira veš pere na ruke. Ima problema sa glavboljom i štitnom žlijezdom. Iz dana u dan sve više je izdaju i leđa.

U kući smo zatekli, tačnije u prostoriji koju je lakše zagrijavati,   katastrofalno stanje. Sjede, jedu, leže na spužvici. Da, zaista na spužvici. Ispred njih je neki vehdi tepih. Nemaju čak ni stolice. Stolarija na kući, dobijena još kao donacija prije 20-tak godina, u veoma lošem je stanju. “Fura na sve strane!”

Najveći problem je voda. Nemaju je godinama. Bazen, u koji se skupljala, vjerovatno od starosti, budući da je rađen davno prije rata, puno je oštećen i voda izlazi. Iako se jedva kreću vodu donose na sebi. Veš Munira pere na ruke.

U druge dvije prostorije stanje je malo bolje. Ali je veoma hladno. Imaju neku kuhinju, koja se i nama učinila na prvi pogled da nije u lošem stanju, ali zaista jeste. Eletrični šporet je navodi Munira u kvaru.

Prilikom posjete sa ekipom TV Podrinja bio je i predsjednik Udruženja “Srcem za Podrinje” Snagovo – Zvornik, g-din Nurif Čivić.

O navedenom i mnogo više pogledajte u video priči



/TV Podrinje/E.B.

Najnovije vijesti