2.6 C
Janja
Ponedjeljak, 28.11.2022.
NaslovnicaAktuelnostiFederalno tužilaštvo, uvažilo žalbu građana na odluku Kantonalnog tužilaštva BPK o nesprovođenju...

Federalno tužilaštvo, uvažilo žalbu građana na odluku Kantonalnog tužilaštva BPK o nesprovođenju istrage u vezi sa gradnjom „Zida na Drini“.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Otvorena je mogućnost da će neko ipak odgovarati za nelegalnu gradnju zida na obali Drine u Goraždu.

Federalno tužilaštvo FBiH je obavijestilo neformalnu grupu građana “Spasimo Drinu” da je uvažena njihova pritužba podnesena ovom tužilaštvu nakon što je Kantonalno tužilaštvo Bosansko-podrinjskog kantona donijelo Naredbu o nesprovođenju istrage u krivičnom predmetu protiv Ramović Muhameda i Adžem Envera zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1 KZ F BiH. Ovo znači da su stavljene van snage odluke Kantonalnog tužilaštva BPK donese u ovom krivičnom predmetu o nesprovođenju istrage protiv navedenih lica te je Federalno tužilaštvo dalo upute za dalje postupanje Uredu glavnog kantonalnog tužioca Tužilaštva BPK.

Podsjećanja radi, Grad Goražde je započeo 2020. godine sa projektom izgradnje obaloutvrde na rijeci Drini u Goraždu za ciljem sprječavanja poplava kakve su se desile 2010. godine. Nakon što je u naselju Luka započeto sa gradnjom zida visine preko 2 metra, građani su se okupili u neformalnu grupu „Spasimo Drinu“ te nekoliko puta izlazili na ulicu i protestvovali protiv ove gradnje tvrdeći da se izvodi netransparentno i da im se oduzima nesmetan pristup rijeci. Nakon što je Federalno ministarstvo prostornog uređenja u augustu 2020. godine poništilo urbanističku saglasnost i odobrenje za građenje koje je Grad Goražde izdao sam sebi za gradnju obaloutvrde, bilo je jasno da je kompletan projekat gradnje obalutvrde uključujući i sporni zid nelegalan i da postoje sumnje u koruptivne radnje od strane tadašnjeg rukovodstva Grada na čelu sa gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem.

Na petak trinaesti u novembru iste godine, neformalna grupa građana odlučila je predati krivične prijave protiv gradonačelnika Grada Goražda, te, rukovodioca Službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica Grada Goražda i svih ostalih lica koja su sudjelovala u postupku sprovođenja projekta gradnje obaloutvrda u gradu Goraždu, zbog sumnje na izvršenje krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, nesavjesnog rada u službi te drugih krivičnih djela.

10 mjeseci je Tužilaštvu BPK trebalo da odgovori na krivične prijave prema odgovornima u slučaju nelegalne izgradnje obalutvrde na rijeci Drini, koje je podnijela neformalna grupa građana „Spasimo Drinu“. Tada je glavni tužilac Mirsad Bilajac je u Obavijesti naveo da nakon provedene provjere, Tužilaštvo BPK neće provesti istragu protiv Muhameda Ramovića, bivšeg gradonačelnika Goražda i Envera Adžema, rukovodioca službe za prostorno uređenje, stambeno-komunalne poslove i raseljena lica Goražda, jer nisu ostvarena sva obilježja krivičnih djela za koja su prijavljeni niti sva obilježja nekog drugog krivičnog djela, tj. ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivična djela. Poslije toga je i na pritužbu ovo tužilaštvo odgovorilo da je neosnovana i odbacilo je.

Na stranu konkretni akteri, pa i konkretan slučaj, odluka Tužilaštva BPK ima vrlo opasne implikacije, jer šalje poruku da nelegalno izdavanje dozvola nije krivično djelo i da se odgovorni u takvim situacijama, za ozbiljnu materijalnu štetu i unošenje nemira u stanovništvo, mogu izvući nekažnjeno. I čak nastaviti raditi posao na kojem su uhvaćeni u vršenju nelegalnih radnji.

S obzirom na ovakav odnos Kantonalnog tužilaštva, građani su se obratili pritužbom Federalnom tužilaštvu od kojeg su tražili da preispita odluke KT BPK a rezultat je stigao prije par dana na adresu neformalne grupe građana kao rješenje u kojem stoji da se poništavaju odluke Kantonalnog tužilaštva.

Iz neformalne grupe građana “Spasimo Drinu” su istakli da su zadovoljni ovom odlukom i da je ona pokazatelj da su od početka bili u pravu. Smatraju da je u ovom slučaju počinjen niz krivičnih djela za koje su poslali i dokaze ali je to Kantonalno tužilaštvo odlučilo da ignoriše. Građani i dalje zahtjevaju da se sankcionišu umješani u projekat gradnje obaloutvrde na Drini za koji je dokazano da nije sproveden na zakonit način.

Izvor/antikorupcija.info

 

Najnovije vijesti