-0.2 C
Janja
Ponedjeljak, 30.01.2023.
NaslovnicaPodrinjeMemorijalni centar Srebrenica predstavio aplikaciju za online pristup mezarju genocida

Memorijalni centar Srebrenica predstavio aplikaciju za online pristup mezarju genocida

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Memorijalni centar Srebrenica je danas predstavio rezultate projekta “Gdje su” koji je kroz godinu dana uspješno proveo mapiranje mezarja žrtava genocida, postavio online bazu 6.671 ukopanih u Potočarima,

Razvijena je aplikacija za pretrage, omogućen pristup putem web-stranice i izvršena postavka info-stanice u mezarju.

“Želim zahvaliti Vladi Kantona Sarajevo na podršci projektu, te kompaniji Visiot i Ahmedu Suljiću koji su besplatno kreirali aplikaciju. Iza nas je više od godinu dana rada na provjeri podataka, fotografisanju lokacija, doradi postojeće baze i vjerujem da je ovo važan iskorak ka odavanju poštovanja svakoj žrtvi genocida koja je ukopana u Potočarima”, poručio je koordinator projekta Salihović.

U sklopu projekta su svoj doprinos dali mladi profesionalci iz Srebrenice uključujući Lamiju Salihović, Ajlu Avdić, Mevliju Bećirović, Ahmedina Đozića, Redžepa Ustića i Adisa Smajića. “Projekat ‘Gdje su’ je stvorio okvir u kojem pokazujemo koliko mladi ljudi iz lokalne zajednice mogu pomoći u istraživačkom radu i provedbi projekata u okviru Memorijalnog centra.

“Važno je da kao institucija prepoznajemo kapacitete lokalne sredine, damo mladim priliku da se obrazuju i osposobljavaju. To je važna poruka u borbi protiv rezultata genocida na ovim područjima”, dodao je Salihović.

Info-stanica u mezarju će osigurati lakši pronalazak mjesta ukopa za sve posjetioce i članove porodica žrtava genocida. Također, kroz online pristup i pristup fotografijama lokaliteta, Memorijalni centar je želio učiniti bližim nišane i mezarje članovima porodica žrtava širom svijeta koji nisu u mogućnosti da dođu u Srebrenicu.

/klix.ba

Najnovije vijesti