19.8 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiObilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Bratunca

Obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima Bratunca

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Polaganjem cvijeća na kapiji fudbalskog stadiona u Bratuncu, na istoku Bosne i Hercegovine, obilježena je godišnjica ratnog stradanja više od 600 Bošnjaka, koji su ubijeni u maju 1992. godine.

Počast žrtvama odali su članovi porodica i predstavnici udruženja koja okupljaju majke Podrinja, te vjerski službenici i političari. Oni su podsjetili da su progon i ubistva Bošnjaka u Bratuncu, od pripadnika vojske Republike Srpske, počeli još u aprilu 1992. godine.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Podrinje, kazala je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su 10. maja 1992. “gotovo svi Bošnjaci iz Bratunca dovedeni na stadion fudbalskog kluba u centru grada”.

“Počelo je privođenje uglednih Bratunčana koji su nakon toga i ubijani. Žene i djeca su transportovani za Tuzlu, a muškarci su odvedeni u logore i Osnovnu školu Vuk Karadžić. Prvo su, nakon mučenja u sali škole, ubijeni moj otac, brat, amidža i zet”, kazala je.

Foto: Slobodnaevropa.org

Sakib Ahmetović bio je zatočenik u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”. On za RSE kaže kako je ostao živ “pukom slučajnošću, da može svjedočiti”.

“Bio sam na stadionu i poslije izvjednog vremena pripadnici vojske Republike Srpske su nam rekli da idemo vani. Na izlazu su odvojili žene i djecu, a nas oko 400 su odveli u salu Osnovne škole. Tu je nastalo mučenje i premlaćivanje svakakvim predmetim. Neke ljude su odvodili i čuli smo kasnije da su ubijeni. Ja sam sa grupom zarobljenika odvezen na Pale i tu smo razmjenjeni”, ističe Ahmetović.

Preživjeli su potom posjetili nekadašnji logor u sali OŠ Vuk Karadžić, kroz koji je prošlo nekoliko stotina Bošnjaka od kojih su mnogi mučeni, premlaćivani i ubijani. Ukupno 492 logoraša su razmijenjena u Visokom, nakon boravka na Palama.

Potom, preživjeli su sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu spustili ruže za nedužno ubijene. Upravo na ovom mjestu su još u aprilu 1992. godine počinjena prva ubistva Bošnjaka iz Bratunca.

Foto: Bratunac.ba

Stotinjak metara dalje, preživjeli su posjetili i masovnu grobnicu Redžići u kojoj su pronađene 23 žrtve, koje su bile zakopane u vrećama sa oznakama JNA.

Potom, upriličena je posjeta i spomen-obilježju u naselju Repače, gdje je položeno cvijeće i odata počast šehidima ovog mjesta.

Od 17. aprila 1992. godine, kada je od strane predstavnika Srba nasilno preuzeta vlast u Bratuncu, pa do kraja maja iste godine, skoro svi Bošnjaci Bratunca su protjerani. Više stotina bošnjačkih civila je ubijeno, njihova imovina opljačkana i spaljena od strane tzv. srpske teritorijalne odbrane, JNA i drugih paravojnih formacija iz Srbije.

Današnjim aktivnostima u ovom podrinjskom gradu je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Veoma je važno da mirno i dostojanstveno i ove godine, kao i svih ranijih godina, podsjećamo sebe i druge na zločin i pozivamo da se kazne počinioci. Oni koji se ogluše na naše pozive ostaće upisani u historiji kao oni koji nisu časno i odgovorno radili svoj posao.

Zbog toga moramo uvijek govoriti istinu. Naša je obaveza da širimo istinu i da tražimo eliminaciju posljedica genocida. Bez eliminacije posljedica genocida mi na ovom prostoru nećemo biti ravnopravni, između ostalog rekao je Salkić

/slobodnaevropa.org

/Bratunac.ba

/E.B.

Najnovije vijesti