5.9 C
Janja
Petak, 26.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: U Pirićima obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima i otvoren novoizgrađeni...

Bratunac: U Pirićima obilježena 30. godišnjica zločina nad Bošnjacima i otvoren novoizgrađeni put (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U bratunačkom naselju Pirići danas je, 16. maja 2022. godine, u okviru višednevne manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, obilježena 30. godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom iz ovog i susjednih mjesta.
Preživjeli Bratunčani, članovi udruženja žrtava i logoraša, predstavnici Islamske zajednice, entitetskih i kantonalnih vlasti, najprije su prisustvovali prigodnom vjerskom programu.
Potom su na spomen – obilježju u ovom mjestu položili cvijeće i odali počast za 194 ubijena stanovnika ovog mjesta, čija su imena ispisana na spomen – pločama.

U sklopu obilježavanja na najteže dane za mjesto Pirići, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić sa premijerom Vlade Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem i potpredsjednikom bh entiteta RS-a Ramizom Salkićemotvorili su novoizgrađeni put u ovom povratničkom mjestu.

Izgradnju puta finansiralo je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.
“Sjećanje na sve nevino ubijene i na njihove članove porodica je naša obaveza, ujedno nastojimo obezbijediti uslove života koji će omogućiti povratak održivijim. Izgradnja putne infrastrukture, podrška mladima, ekonomski razvoj i umrežavanje bh. dijaspore sa bh. institucijama može biti dodatni pokretač i snaga povratničkim zajednicama u BiH”, kazao je ministar Ramić

/agencije

/Bratunac.ba

/E.B.

Najnovije vijesti