5.4 C
Janja
Utorak, 19.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiObilježen Dan oslobođenja Kalesije. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

Obilježen Dan oslobođenja Kalesije. Bakiru Izetbegoviću uručeno priznanje „Počasni građanin Kalesije“

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na današnji dan 1992.godine, Općina Kalesija je oslobođena od agresora. Uličnim krosom za učenike osnovnih i srednje škole započelo je obilježavanja 23.maja Dana Općine Kalesija.

Pobjednicima u krosu medalje i diplome uručili su predsjednik Sporstkog saveza Općine Kalesija Besim Mešić, savjetnik općinskog načelnika Rusmir Hasanović, šefica u Službi za opću upravu i društvene djelatnosti Hata Mujčinović i sekretar Organa uprave Mujo Tosunbegović.

Nakon uličnog krosa upriličeno je otkrivanje „Cvijeta Srebrenice“ koji je postavljen na kružnom toku koji veže Ulicu Žrtava genocida u Srebrenici i kalesijsko naselje Olanovica. „Cvijet Srebrenice“ otrili su općinski načelnik Sead Džafić, federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić i u ime premijera Vlade TK ministar finansija Suad Mustajbašić. Također, u povodu tridesete godišnjice od oslobođenja Kalesije, Džafić, Ramić i Mustajbašić su u promet pustili i novoizgrađenu ulicu u centru grada u dužini od oko 600 metara.

Delegacija Općine Kalesija, Općinskog vijeća, ministar za raseljene osobe i izbjeglice FBiH, delegacija Vlade TK i Skupštine TK, predstavnici boračkih udruženja i organizacija, direktori javnih ustanova i institucija, članovi političkih stranaka i partija, nevladine organizacije i drugi građani položili su cvijeće i odali počast svim šehidima i poginulim borcima na centralnom spomen obilježju nakon čega je održana i svečana Akademija upriličena u povodu 23.maja.

Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić u svom obraćanju građanima Kalesije je čestitao Dan oslobođenja, rekavši da će ova općina imati prijatelja u Vladi TK kada je u pitanju realizacija projekata koji su za dobrobit građana Kalesije.

Općinski načelnik Sead Džafić danas je predsjedniku Stranke demokratske akcije BiH Bakiru Izetbegoviću uručio priznanje „Počasni građanin Kalesije“. Naime, Općinsko vijeće Kalesija na aprilskoj sjednici donijelo je odluku da ovo priznanje se dojeli upravo Bakiru Izetbegoviću jer je zavrijedio to svojim političkim djelovanjem usmjerenim ka ostvarivanju ravnomernog razvoja svih djelova Bosne i Hercegovine i stimuliranju realizacije programa podrške povratku i privrednom razvoju.

Ovo priznanje mi mnogo znači, jer su kalesijski borci 1992.godine nama pokazali kako se brani domovina i pokazali su nam da je neprijatelj ranjiv i da je moguće pobijediti. Njihov uspjeh oslobađanja Kalesije dočekan je sa velikom srećom u Sarajevu, jer je taj podvig bio vjetar u leđa našim jedinicama širom domovine. Zato mi ovo priznanje mnogo znači jer dolazi iz prvog oslobođenog grada u BiH, kazao je Bakir Izetbegović.

Prije uručenja priznanja „Počasni građanin Kalesije“, Bakir Izetbegović zajedno sa načelnikom Seadom Džafićem položio je cvijeće i odao počast šehidima i poginulim borcima u Kalesiji, a posjetio je i kalesijsko naselje Prnjavor gdje je razgovarao sa pripadnicima „Prnjavorske čete“ i sa drugim borcima koji su branili samostalnost i nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Izvor/Općina Kalesija

Najnovije vijesti