17 C
Janja
Subota, 27.07.2024.
NaslovnicaIslamske temeSutra, 1. juna, kolektivna dženaza u Memorijalnom centru G. Kalesija - 30....

Sutra, 1. juna, kolektivna dženaza u Memorijalnom centru G. Kalesija – 30. godišnjica zločina

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U srijedu 1.juna na šehidskom mezarju u Memićima bit će obavljena 24.kolektivna dženaza za žrtve zločina sa područja Zvornika.

Svoj posljednji smiraj u Memićima sutra će pronaći tri osobe i to Vehid Mandžo rođen 1967. godine, iz Novakovića kod Goražda. On je nestao 1992. na području Križevića kod Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su 2013. godine na lokalitetu Planinci, Zvornik.

U Memićima će biti ukopana i Hadžira Johić rođene 1927. godine u Pahljevićima kod Zvornika, te Fata Ibrahimović rođena 1926.godine.

Kolektivna dženaza u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji ujedno je i Centralni dio obilježavanja godišnjica zločina nad bošnjačkim stanovništvom zvorničke regije.

Preživjeli članovi porodica, predstavnici Udruženja proisteklih iz agresije na Bosnu i Hercegovinu danima prije 1. juna, lokalno obilježavaju godišnjice sjećanja na svoje najmilije.

Danas, sa polaskom u 17h biće upriličena posjeta stratištu Bošnjaka, kako iz perioda 1992. godine tako i iz 1995. godine, nakon pada zaštićene zone UN-a Srebrenica, Domu kulture u Pilici.

Nakon povratka iz Pilice u mjestu Klisa biće upriličen skup pod nazivom “Noć straha i neizvjesnosti” sa ciljem sjećanja na posljednju noć koju su zajedno proveli sa svojim ubijenim članovima porodica, gdje su cijelu noć proveli u iščekivanju prvih zraka sunca 1. juna 1992. godine.

Program Centralnog obilježavanja započinje sutra, srijeda 1. juni, sa početkom u 09h ujutru gdje će biti upriličen “Marš smrti” iz Klise prema Bijelom Potoku. Upravo na Bijelom Potoku došlo je do razdvajanja muškaraca od žena i djece, nakon čega je 675 muškaraca odvedeno u logore i smrt. Žene i djeca su prebačeni u Memiće – Kalesiju.

Nakon Bijelog Potoka planiran je posjeta Tehničkom srednjoškolskom centru u Karakaju, logoru za odvedene Bošnjake. Tu su do 5. juna pretrpjeli brojne torture, mučenja i ubijanja.

Nakon Karakaja uputit će se prema Memorijalnom centru Kalesija gdje će biti upriličena kolektivna dženaza.

/Podrinjemedia.ba/E.B.

Najnovije vijesti