4.8 C
Janja
Utorak, 05.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNove sankcije entitetu RS iz Evropske unije - zaustavljeni i projekti u...

Nove sankcije entitetu RS iz Evropske unije – zaustavljeni i projekti u Zvorniku

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Evropska unija neće finansirati rješavanje problema vodosnabdijevanja u općinama i gradovima entiteta Rs – Doboj, Istočno Sarajevo, Laktaši, Prnjavor, Zvornik i Trebinje, saznaje Politicki.ba.

Manjem bh. entitetu EU je ranije uskratila finansiranje radova na koridoru 5c, u dijelu koji prolazi kroz ovaj dio BiH, te projekat revitalizacije željezničkih pruga. Vrijednost tih projekata iznosila je oko 600 miliona eura.

Sankcije su odgovor na politiku  blokada i secesije koju provode stranke iz entiteta Rs, predvođene Miloradom Dodikom.

Odluka da se ne finansiraju projekti vodosnabdijevanja inicirana je danas u Rimu, tokom sastanka Operativnog odbora Investicionog foruma zapadnog Balkana (WBIF).

Kako saznajemo, na sastanku se raspravljalo o aplikacijama za projekte iz cijelog regiona uključujući I Bosnu i Hercegovinu.

Na sastanku je predstavnica Njemačke jasno tražila da se iz projekata izuzme pomoć za Rs zbog političke situacije i političkih blokada.

Isti zahtjev je imala i Holandija, Španija, Švedska, Češka, te Austrija.

Francuski predstavnik je podržao stav Njemačke ali je u svojoj formulacije nije spomenuo Rs već “one koji ruše Dejtonski sporazum”.

Evropska komisija je navela da će nastaviti nadzirati političku situaciju i pokušati pronaći rješenje kroz dijalog ali, za sada, financiranje rastućeg broja projekata za Rs je na ledu.

WBIF je investicijski okvir koji sadrži skoro 30 milijardi eura vrijedan fond ekonomske pomoći i izuzetno povoljnih kredita za šest država zapadnog Balkana. 

U Rimu su, kako saznajemo, podržani projekti koje su podnijele općine i gradovi iz entiteta F BiH – uključujući i infrastrukturne projekte u Gračanici, Tešnju, Širokom Brijegu…

/Politicki.ba

Najnovije vijesti