13.7 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPočela manifestacija "Teočanski dani otpora"

Počela manifestacija “Teočanski dani otpora”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Piše: Almasa Hadžić
 
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u Teočaku danas je započela višednevna manifestacija “Teočanski dani otpora” koja će, nizom kulturnih, vjerskih i sportskih sadržaja podsjetiti na slavne dane teočanskih boraca i njihove herojske borbe u odbrani Bosne i Hercegovine.
Manifestacija se održava pune 24 godine i njen početak pada upravo na datum kada je 1992. godine započelo bjesomučno granatiranje Teočaka, koji je tih mjeseci bio u okruženju.
“Ponosni smo na mnogo šta što smo u vremenu mira uradili na Teočaku, ali smo najviše ponosni na ono šta su naši borci uradili u periodu 1992-1995. godina.
Ovo što mi sada radimo je jedna vrsta duga prema svima koji su dali svoje živote, svoje dijelove tijela za odbranu Teočaka i države Bosne i Hercegovine.
Teočak je 1992. godine bio u okruženju, bio je enklava, koja je deblokirana zahvaljujući hrabrosti naših boraca.
Mi od 1998. godine manifestacijom “Teočanski dani otpora” slavimo to što smo se odbranili, slavimo to šta smo dali u odbrani države, slavimo doprinos svakog našeg borca, svake naše porodice koja i u najtežim vremenima agresije nije napuštala Teočak.
Svaki dan, svaki datum u periodu odbrane zaslužuje da ga danas pominjemo sa posebnim poštovanjem i slavimo.
To je način da i naša djeca, naši unuci i praunuci upamte herojstvo branitelja Teočaka i cijele Bosne i Hercegovine”, kazao je za Politicki.ba Taib Muminović načelnik općine Teočak.
U periodu od 1992. do 1995. godine svoje živote za odbranu Teočaka dao je 341 pripadnik 255. Teočanske slavne brdske brigade na čijem čelu je, sve do njegove pogibije u oktobru 1992. godine, stajao proslavljeni komandant Hajrudin Mešić.
Ovih dana, tačnije 14. jula obilježena je i godišnjica ubistva 67 civila Teočaka, zarobljenih od strane pripadnika srpske vojske u selu Lokanj na području općine Zvornik.
Ministar finansija u Vladi TK Suad Mustajbašić, također, nekadašnji borac sa Teočaka, izjavio je da su manifestacije kakva je “Teočanski dani otpora” prilika da se građani sjete i odaju pijetet svim žrtvama koje su pale u odbrani i Teočaka i države Bosne i Hercegovine.
“Kao ministar u Vladi Tuzlanskog kantona ponosan sam na sve šta smo tokom predhodnog perioda izgradili u Teočaku i što kao Vlada i danas činimo za Teočak”, kazao je ministar Mustajbašić.
Prisutnim se u ime Koordinacije boračkih udruženja Tuzlanskog kantona obratio i Edin Hadžimuhamedović, poručujući da su “Teočanski dani otpora” manifestacija gdje se slavi “pobjeda dobra nad zlom”.
 
Politički.ba

 

Najnovije vijesti