14.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiManifestacija "Nijedna kuća k'o svoja" ponovno izazvala salvu oduševljenja - rezime

Manifestacija “Nijedna kuća k'o svoja” ponovno izazvala salvu oduševljenja – rezime

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Kao i prošle, i ove, godine kulturno – zabavno – sportska manifestacija Susreti na Drini – “Nijedna kuća k'o svoja” svojim bogatim i sadržajnim programom oduševila je, ne samo prisutne goste na brojnim događajima, nego i javnost širom države i svijeta.

Ista je održana na prostoru Kozlučke regije, odnosno na prostorima Kozluka, Skočića i Šepka. U četverodnevnom raznovrsnom programu, svako je mogao pronaći nešto za sebe i svoj ukus.

No, krenimo redom…

U četvrtak, 28. jula, u popodnednevnim satima manifestacija je započela sportskim nadmetanjima u malom fudbalu/nogometu održanom u Gornjem Šepku. Učešće je uzelo više ekipa, a pobjednici su svi. Međutim pravilo nalaže da navedemo  makar prva tri mjesta:

1. Skočić
2. Čeznem da te zeznem (Kozluk)
3. Gornji Šepak

A o samom turniru i najavi manifestacije, ukoliko niste, možete pogledati u video prilogu

Prvi dan je završen uz pjesmu i druženje….

DRUGI DAN, PETAK 29. JULI

Nakon Šepka naredni događaj koji je oduševio sve prisutne organizovan je u “u selu gdje bezi stoje” – Skočiću.

Program je započeo poučnom i predivnom hudbom na džuma namazu gosta efendije Hadis Bošnjaka koji je posebno govorio o našem odnosu i ljubavi prema svome rodnom kraju i državi.

Hudba u džamiji Skočić

Nakon džume namaza upriličeno je polaganje kamena temeljca za obnovu Skočićke, Smail-beg Begzadića kule. Trenutak koji se dugo, dugo čekao. Posebnu čar sveukupnom predivnom događaju dao je bosanskohercegovački muzičar, pjevač, kompozitor i interpretator tradicionalne bosanske sevdalinke Damir Imamović – unuk legendarnog Zaima Imamovića.

 

 

Cijeli program snimala je i TV Podrinje i moći ćete ga pogledati u narednom periodu…

Nakon dnevnog programa u Skočiću, program je u večernjim satima prebačen u centar čaršije Kozluk. U atmosferi sevdaha i lijepe pjesme koju je izvodio Damir Imamović, posebno su uživali prisutni gosti, ali zahvaljujući i društvenim mrežama, i mnogi drugi širom svijeta. Koncert je održana pod nazivom “Sevdah na Drini”.

Pored Damira Imamovića nastupala je i grupa “iZvornik” – Zvornik, kao i ostali izvođači sevdalnike i lijepe pjesme. Među pristunim gostima bio je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Gosti su mogli pogledati i fotografije o prvim danima povratka kao i slike sa prošlogodišnje održane likovne kolonije.

Drugi dan je završen narodnim igrama i veseljem.

TREĆI DAN, SUBOTA 30. JULI

Treći dan započeo je likovnom kolonijom sa velikim brojem učesnika. Detaljnije o istoj pogledajte u video prilogu koji je direktno (uživo) emitovan u programu RTV TK

U večernjim satima održana je i pozorišna predstava “Prah”, komedija režisera Miralema Zubčevića, a glavne uloge igrali su glumica Gordana Boban i Mirsad Tuka.

Nakon predstave ponovno je organizovano narodno veselje i pjesma duboku u noć.

ČETVRTI DAN, NEDJELJA 31. JULI

I četvrtog dana u parku kod plato izvora kiseljaka nastavljen je rad Likovne kolonije.

Manifestacija je završena tamo gdje je i započela, odnosno u Gornjem Šepku.

U prepunom Domu kulture upriličena je promocija filma Egzodus “tri obruča” (Kozluk – Skočić – Šepak) produkcijske kuće Podrinjemedia (TV Podrinja), kao i izložba fotografija Ahmeta Bajrića – Blicka od prije rata i fotografije prvih dana povratka.

Trailer filma

Organizatorima, učesnicima i svim gostima čestitamo na perfektnoj organizaciji i veoma bogatom i razvnovrsnom programu. Svi koji ste na bilo koji način pomogli da se organizuje ovakav nesvakidašnji događaj na obalama Drine, hvala Vam.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti