7.6 C
Janja
Četvrtak, 18.04.2024.
NaslovnicaAktuelnosti"Foča - crna kutija zla", novi film Avde Huseinovića u koprodukciji i...

“Foča – crna kutija zla”, novi film Avde Huseinovića u koprodukciji i sa TV Podrinje – najava

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Novi film Avde Huseinovića pod nazivom “Foča – crna kutija zla”, biće premijerno prikazan 7. augusta 2022. u kompleksu Aladža džamije sa početkom u 20:30h.

Film će biti prikazan u okviru 80-te i 30-te godišnjice od stravičnih zločina nad Muslimanima/Bošnjacima sa područja Foče.

Film “Foča – crna kutija zla”, temelji se na relevantnoj arhivskoj građi Haškog tribunala, nacionalnih, regionalnih sudova, te svjedočenju preživjelih svjedoka zločina.

Kao i do sada ponovno u koprodukciji sa PRAVDOM, ali i sa Udruženjem žrtava rata “Foča 92-95” stoji i produkcijska kuća Podrinjemedia (TV Podrinje) kojoj će ovo biti treći film kojeg producira sa Avdom Huseinovićem. Podsjećamo, 31. jula 2022. godine TV Podrinje je premijerno u prepunom Domu kulture u Šepku prikazala i svoj prvi samostalni dokumentarni film Egzodus “tri obruča” (Kozluk – Skočić – Šepak).

O svojim filmovima uvaženi Avdo Huseinović kaže:

– Meni definitivno sagovornika ne fali. Iako je neki od njih odbio da učestvuje, uglavnom je to bila sporedna uloga. Imam osjećaj da se izrodilo neko povjerenje i da svoje sagovornike neću razočarati sa interpretacijom onog što mi ispričaju, povjere. Postoje tu zanimljivi slučajevi, da su neki ljudi prvi i posljednji put ispred kamere stali u mojim filmovima. Nažalost, učestala je pojava da mnogi ne dožive premijeru filma. U već pomenutom filmu o Foči imam desetak sagovornika koji su preminuli prije prvog prikazivanja filma. Bili su to posljednji svjedoci genocida nad Bošnjacima tokom Drugog svjetskog rata. Zanimljivo je da u posljednje vrijeme javljaju se i srpski insajderi koji žele da svjedoče o određenim događajima. Ima ih već nekoliko, svjedočenje jednog od njih, obilježilo je film “Usporeni genocid-što no nema od Drine vedrine”. Mislim da je za ljude jako važno što mi ne odustajemo, evo već 14 godina istrajno radimo po 16 sati dnevno. I što nas nisu ni brojne barikade zaustavile, jednostavno kad definišemo cilj, znamo šta nas čeka i znamo da nećemo odustati. I dobro znamo da ne snimamo emisiju o prirodnim ljepotama, nego da imenom i prezimenom prozivamo ljude koji su ober zločinci, a već su bili sigurni da su zaboravljeni. Nisu nas zaustavila suđenja u manjem bh. entitetu, nisu nas zaustavile ni prijetnje da ne smijemo održati premijere u mjestima gdje su izvršeni veliki zločini, tako da sve to nekako je nanizalo jedan đerdan povjerenja, ozbiljnosti i istrajnosti.

PONAVLJAMO: NEDJELJA, 7. AUGUST 2022. GODINE, U KOMPLEKSU ALADŽA DŽAMIJE BIĆE PREMIJERNO PRIKAZAN FILM “FOČA – CRNA KUTIJA ZLA”. 

/Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti