11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiZvornik: Klišani danas protestovali pred zgradom Gradske uprave zbog malverizacija na izborima...

Zvornik: Klišani danas protestovali pred zgradom Gradske uprave zbog malverizacija na izborima – spremne tužbe na članove biračkog odbora

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Mještani zvorničkog naselja Klisa danas su ispred gradske uprave u Zvorniku protestovali zbog, kako navode, krađe glasova i malverzacija na izborni dan u ovom mjestu.

Podsjećamo, u Klisi je Milorad Dodik dobio 103 glasa, dok je bošnjački kandidat Senad Bratić dobio skoro upola glasova manje.

Ovom prilikom održali su sastanak sa predstavnicima Gradske izborne komisije i podnijeli su krivičnu prijavu protiv svih odgovornih za ovu „sramotu“.

Tvrde da nisu glasali za Dodika i da je najveća odgovornost na GIK-u i na članovima biračkog odbora.

Selo Klisa – Zvornik Foto: Podrinjemedia.ba

Također, saznajemo, bit će podnesena krivična prijava protiv članova biračkog odbora u Klisi i posmatrača izbornog procesa, zbog, kako kažu “očigledne krađe njihove izborne volje”. 

Naime, u Klisi u kojoj je registrirano oko 230 građana s pravom  glasa, prema podacima CIK-a na izbore je izašlo njih 197 od kojih su svi glasački listići bili važeći. 

Također, službeni CIK-ovi podaci govore da je u ovom bošnjačkom selu od 197 glasača, njih 103 za predsjednika Rs-a povjerenje dalo Miloradu Dodiku kandidatu SNSD-a, dok je, tek njih 62 glasalo za Senada Bratića, kandidata Pokreta za državu. 

Ćamilu Durakoviću, stoji na stranici CIK-a povjerenje je ukazalo 13 Bošnjaka iz Klise, Jeleni Trivić 13, Jusufu Arifagića 5…  

Bruka je pukla odmah nakon zatvaranja biračkog mjesta u Klisi, kada se saznalo da je Milorad Dodik u njihovom selu dobio više glasova nego svi drugi kandidati za predsjednika, iako, prema informacijama mještana, na glasanje 2. oktobra nije izašlo više od 70 mještana.

Svi ostali koji su evidentirani kao da su glasali, kažu upitani mještani, godinama žive u inostranstvu i u vrijeme ovih izbora nisu bili u zemlji.

Članovi biračkog odbora, kao i oni koji su pratili regularnost biračkog procesa, kažu nam u Klisi, bili su Bošnjaci, inače mještani Klise i susjednih sela. 

“Ovaj kriminal, ovu bruku nećemo halaliti i već danas znamo koga ćemo tužiti. Istjerat ćemo pravdu na čistac da ćemo se suditi do Strazbura i narodu pokazati ko to od Bošnjaka, za novac, prodaje njihovu izbornu volju. 

Upravo broj glasova koje su dobili Senad Bratić i Ćamil Duraković otprilike odgovara broju onih koji su u nedjelju glasali na biračkom mjestu u Klisi. 

Sve drugo je laž, dopisivanje glasova nakon zatvaranja biračkog mjesta”, kazao je za Politicki.ba jedan od mještana Klise koji se u trenutku kad smo ga pozvali, upravo, spremao za Zvornik kako bi sa grupom svojih komšija prisustvovao podnošenju prijave  Gradskoj izbornoj komisiji zbog falsificiranja njihove izborne volje.

Bošnjaci iz Klise, s kojima smo razgovarali, s gorčinom poručuju da će “skinuti ljagu sa svog imena” i da će javno otkriti ko su ljudi koji zbog ličnih interesa prodaju njihov moral.

Za one koji ne znaju, Klisa je mjesto apsolutno nastanjeno Bošnjacima, u kome je rijetko koja muška glava preživjela 1. juni 1992. godine kada je iz tog i nekoliko susjednih sela zarobljeno i ubijeno oko 700 Bošnjaka. 

Saznajemo da je jedan od posmatrača na izborima u Klisi bio upravo čovjek kome su 1992. godine ubijena tri brata i čije posmrtne ostatke još uvijek nije pronašao. Da li je i on učestvovao u ovom izbornom kriminalu, otkrit će se vrlo brzo.

Inače, mnogi stanovnici Klise koji žive u zemljama zapadne Evrope, a evidentirani su da su glasali na ovim izborima, spremni su da pošalju kopije svojih putnih isprava kako bi pred nadležnim sudom dokazali da u vrijeme izbora nisu boravili u državi.  

/podrinjemedia.ba/rtvglasdrine.com/Politicki.ba

Najnovije vijesti