14.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU Goraždu održana pokazna vježba Oružanih snaga BiH "Drina 2022."

U Goraždu održana pokazna vježba Oružanih snaga BiH “Drina 2022.”

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Goraždu je danas u užem dijelu grada realizovana pokazna vježba Oružanih snaga (OS) BiH u saradnji sa civilnim strukturama vlasti u Bosanskopodrinjskom kantonu “Pomoć civilnim strukturama u slučaju poplava Drina 2022”.

Foto: FENA

Vježbu su zajedno izveli pripadnici 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade stacioniranog u kasarni Kosova kod Ustikoline, zračne snage Oružanih snaga BiH, jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, Kantonalne uprave civilne zaštite i Grada Goražde.

U prisustvu brojnih zvaničnika, građana i učenika osnovnih i srednjih škola, demonstrirana je spremnost za pravovremeno djelovanje svih struktura koje učestvuju u spašavanju od poplava, ali i u slučaju napada terorista, kako bi se sagledale mogućnosti i materijalno-tehnička sredstva u slučaju potrebe za djelovanjem u stvarnim situacijama.

Evakuacija povrijeđenog, spašavanje civilnog stanovništva, kao i ranjenog pripadnika ministarstva unutarnjih poslova te oboljelih od Covida, samo su neke od izvedenih akcija.

– Naš cilj je bio da prikažemo spremnost OS BiH u koordinaciji s civilnim strukturama vlasti i MUP-om BPK-a, na koji način pružaju pomoć civilnom stanovništvu u slučaju poplava. Kroz sami tok vježbe podržavale su nas zračne snage OS BiH – kazao je komandant 3. pješadijskog bataljona 4. pješadijske brigade OSBiH major Senaid Srna.

Foto: FENA

Načelnik 4. Pješadijske brigade OSBiH, pukovnik Mirnes Ćosić, naglasio je da je opredjeljenost Oružanih snaga BiH takva da jedan od zadataka predviđenih Zakonom o odbrani realizuju na način da se pripremaju i obučavaju da u svakom momentu mogu priteći u pomoć, na zahtjev civilnih struktura vlasti u slučaju bilo kakvih katastrofa ili elementarnih nepogoda.

– Ono što očekujemo u narednom periodu je da se ovaj proces nastavi, da se program o modernizaciji OS BiH stavi u funkciju i da dobijemo novu opremu a samim tim da prikažemo i druge napredne tehnike koristeći savremeniju opremu za ovakvu vrstu operacija – kazao je Ćosić.

Pokaznom vježbom zadovoljne su i civilne strulture BPK i Grada Goražda.

– Naša je želja i prijedlog da organizujemo što više ovakvih vježbi u različitim okolnostima i vremenskim uslovima tako da ćemo pokušati u te svrhe obezbijediti i nužne resurse, što iziskuje određena tehnička, organizaciona i logistička ulaganja – kazao je pomoćnik gradonačelnika Goražda za civilnu zaštitu Sanid Zirak.

Foto: FENA

/Faktor.ba

Najnovije vijesti