7.6 C
Janja
Četvrtak, 18.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiKako je esdeaovka Amina Kavazović "uspješno odstranjena" iz NS Rs

Kako je esdeaovka Amina Kavazović “uspješno odstranjena” iz NS Rs

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Piše: Almasa Hadžić

Prema konačnoj odluci Centralne izborne komisije (CIK) Amini Kavazović (SDA) sa liste koalicije “Pokret za državu”, koja je na ovim izborima osvojila 748 glasova, oduzet je mandat i poklonjen Andrei Gajić (SDP), koja je na istoj listi osvojila 175 glasova. 

Mandat je Andrei Gajić poklonjen kao Hrvatici, obzirom da je uz tri poslanika iz reda hrvatskog naroda koji su u Narodnu skupštinu Rs izabrani sa liste srpskih političkih partija, nedostajao zakonom predviđeni četvrti poslanik iz reda hrvatskog naroda. 

Gajić je bila sedma na kompezacijskoj listi koalicije “Pokret za državu” i onaj ko je redao kandidate na ovoj izbornoj listi, matematički precizno predvidio je situaciju po kojoj bi ova kandidatkinja trebala u naredne četiri godine sjediti u poslaničkim klupama NS Rs.

Matematičaru treba odati sva priznanja, sve je uradio po zakonu i na očigledu namjeru da se među poslanicima NS Rs, u narednom četvorogodišnjem mandatu, od njih pet, nađe samo jedan poslanik – kandidat SDA, niko mu ne može prigovoriti. 

Tako će u budućem sazivu Narodne skupštine Rs, sjediti  Ramiz Salkić iz SDA, Sevlid Hurtić iz BH Zeleni, Mirsad Duratović iz DF-a i Saša Grbić i Andrea Gajić iz SDP-a.  

Grbić i Gajić, zajedno, na izborima 2.oktobra su osvojili 56 glasova manje od broja glasova koje je sama osvojila Amina Kavazović.

Onaj ko bude detaljnije analizirao  izborni rezultat liste “Pokret za državu”, morat će se suočiti sa činjenicom da je SDA, kao politička partija, na posljednjim izborima, poražena u Rs-u.  Ne samo gubitkom jednog poslaničkog mandata u NSRs, već i gubitkom pozicije potpredsjednika Rs gdje je Senad Bratić, kao kandidat “Pokreta za državu” izgubio od nezavisnog kandidata  Ćamila Durakovića. 

SDA se, svakako, može pohvaliti da je njihov kandidat za Predstavnički dom Parlamenta Bosne i Hercegovine, Edin Ramić, budući zastupnik iz Rs u ovome domu. 

Sve ostalo, kad je u pitanju priča o listi “Pokret za državu”, ostaje pod znakom pitanja. 

Jer, šta će značiti Salkićevih više od 5.500 glasova, ili onih Hurtićevih 4.000plus glasova osvojenih na ovim izborima, ako u Klubu poslanika “Pokreta za državu” politiku i stavove budu odlučivale političke partije iz kojih dolaze poslanici sa minornim brojem glasova, poput SDP-a, pokazat će vrijeme. 

Već sad se u javnoti provlači priča kako je iz NS Rs “uspješno odstranjena esdeaovka pod hidžabom”, kao i priča o interesima u budućoj izvršnoj vlasti Rs, pojedinih članova političkih subjekata čiji su kandidati na listi “Pokret za državu” osvojili poslaničke mandate.

Ispit zajedničkog nastupa “Pokreta za državu” nije položen na kandidaturi Senada Bratića za potpredsjednika Rs-a, što nikako ne znači da je Bratić bolji kandidat od izabranog nezavisnog kandidata  Ćamila Durakovića. 

Popravni iz “zajedništva” poslanici “Pokreta  za državu” polagat će u poslaničkim klupama. 

Čekamo.   

/politicki.ba/Almasa Hadžić

Najnovije vijesti