19.8 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBajramska čestitka glavnog imama MIZ Zvornik hafiza Izeta-ef. Salkanovića

Bajramska čestitka glavnog imama MIZ Zvornik hafiza Izeta-ef. Salkanovića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

„U četvrtak, 20.aprila 2023.godine, sa akšam-namazom završava mubarek mjesec Ramazan. Prema Takvimu Rijaseta IZ u BiH, 1.ševval 1444 godine po hidžri, odnosno prvi dan Ramazanskog bajrama je u petak 21.aprila 2023.godine.

Nakon mjeseca Ramazana, koji je donio sa sobom toliko dobra, i koji je u svojoj prvoj trećini bio rahmet-milost, u drugoj magfiret- oprost grijeha , u trećoj itk minennar- oslobađanje od džehennemske vatre, i u kojem se nalazi najodabranija noć u godini, koja je bolja od 1000 mjeseci, dolaze nam dani radosti i veselja, dani sreće i zadovoljstva zbog izvršavanja Allahove naredbe u vidu posta u ovom mjesecu. Nakon mjeseca odricanja od ovodunjalučkih užitaka, pravu sreću i zadovoljstvo u danima bajrama osjetit će samo oni koji su se pridržavali onoga što je Uzvišeni naredio, a izbjegavali ono što je On zabranio.

Koliko puta smo bili u iskušenju – toliko da smo pomislili kad će više doći olakšanje? Kad bismo se malo potrudili da sagledamo situaciju iz druge perspektive, dugoročno, vidjeli bismo da nam Uzvišeni uvijek želi dobro i da nas priprema za još bolje i dugotrajnije procese. Neka nam često bude u podsvijesti ajet koji smiruje ljudska srca:

“Sve što je na Zemlji, prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti.”

Ovim časnim ajetom Uzvišeni Allah nas opominje da je sve prolazno, osim Njega Uzvišenog. Prošao je tako i ovaj Ramazan, proći će i sve ostalo, ali mi uvijek na umu moramo imati činjenicu da ćemo se Njemu vratiti.

Ramazan je bio vrijeme da se dobro preispitamo, da svedemo račune sa samim sobom. Ukoliko smo kraj ramazana dočekali a od sebe smo otklonuli bar jednu lošu osobinu, ukoliko iz ramazana izlazimo kao bolji ljudi nego što smo bili na njegovom početku, onda možemo smatrati za sebe da smo uspjeli, i da imamo razloga da se veselimo i da bajramujemo. Zahvalimo se Uzvišenom  na svemu, i  zamolimo Ga da nam popravi stanje i da ustrajemo na dobru. Bajramske dane provedimo onako kako nam, kao muslimanima i dolikuje, u duhu naše vjere i tradicije!

Bajram-namaz na području MIZ Zvornik će se klanjati na 37 mjesta. Vrijeme klanjanja bajram-namaza  je u 06:31, a sabah-namaz u našim džamijama će se klanjatu u 05:15 minuta.

Svim muslimanima širom svijeta, a posebno džematlijama sa područja našeg Medžlisa, općine Sapna i Grada Zvornika, u Domovini i Dijaspori, u ime MIZ Zvornik i u svoje lično ime želim hairli i berićetne mubarek bajramske dane. Molim Uzvišenog Allaha da svima koji su Ramazan proveli u ibadetu, ibadete ukabuli i podari obećanu nagradu, te da nam svima vjeru osnaži kako bi se sa iskušenjima i životnim izazovima uspiješno nosili. Neka nam svima Uzvišeni podari obilje dobra i da budemo svjesni koliko smo jedni drugima važni. Bajram je vrijeme našeg zbližavanja pa ga istinski bajramujmo sa nama bliskim i dragim.

Bajram šerif mubarek olsun!!!“, u potpisu glavni imam MIZ Zvornik – Hfz. Izet ef. Salkanović.

Najnovije vijesti