14.3 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU Srebrenici preminuo dugogodišnji novinar Sakib Smajlović

U Srebrenici preminuo dugogodišnji novinar Sakib Smajlović

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na bolji svijet je preselio Sakib Smajlović.

Prije svega čovjek, gospodin i novinar.

Više od 40 godina je radio novinarski posao, i iza sebe ostavio neizbrisiv trag.

Bio je dugogodišnji dopisnik “Dnevnog avaza” iz Srebrenice, bio je i direktor RTV Srebrenica. Nakon odlaska u penziju, nastavio je pisati. Radio je to do posljednjeg dana života na ovom svijetu.

Bio je čovjek blage riječi i osmijeha, znao je pružiti podršku i od njega se moglo mnogo toga naučiti kako o novinarstvu, tako i o životu.

Lično, drago mi je što sam ga poznavao i što sam mogao naučiti od njeg puno toga.

Bodrio je uvijek mlade, a ostaće mi uvijek drage njegove riječi “Pošalji bolan koju sliku, dvije tri…” i “Sačekaj, nemoj slati ništa, polako dug je dan, vi mladi samo žurite da pošaljete vijesti”…

Sakib je volio život i ljude oko sebe. Voljeli su i njegovi sugrađani njega.

Sakib je objavio knjigu “Ko će javiti, ubijen novinar” koju je posvetio svom bratu Kjašifu koji je 1992. godine ubijen u Zvorniku i prva je žrtva novinar u ratu.

Smajlović je duže od četiri decenije, u Zvorniku, Sarajevu, Tuzli i Srebrenici, radio novinarski posao koji je postepeno načinjao njegovo plemenito srce, ali se s njim nikada nije mogao rastati. 

Decenijama je pisao za “Dnevni avaz”, posebno upečatljive bile su njegove priče s majkama Srebrenice, o povratničkim mukama i radostima. Zbog izuzetnog doprinosa više puta je proglašavan za dopisnika godine “Avaza”, a dobitnik je i drugih novinarskih nagrada. Svojevremeno je uspješno obavljao i dužnost direktora RTV Srebrenica.

Sa sobom je do kraja nosio ličnu tragediju, gubitak brata Kjašifa, također novinara, kojeg su 9. aprila 1992. godine u dopisništvu „Oslobođenja“ u Zvorniku ubile srpske formacije. Kako bi sačuvao uspomenu na njega, Sakib je napisao knjigu „Ko će javiti UBIJEN NOVINAR“, koja je prevedena i na italijanski jezik.

Neka ti je vječni rahmet.

Tekst/Adem Mehmedović i Avaz.ba

Najnovije vijesti