23.7 C
Janja
Ponedjeljak, 29.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiHUčenici Osnovne škole "Meša Selimović" posjetili Memorijalni centar Potočari

Učenici Osnovne škole “Meša Selimović” posjetili Memorijalni centar Potočari

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Organizovana je 18-ta posjeta Memorijalnom centru u Potočarima. Učenici Osnovne škole “Meša Selimović” su došli u pratnji nastavnika Samira Baćevca, Omera Tupkovića i nastavnice Zarfe Jakupović.

Već dugi niz godina, za maturante devetog razreda je organizovana posjeta Memorijalnom centru, da se na neki način oda počast svim stradalim u genocidu među kojima je bilo i djece. Mnogo maloljetne djece koja su ubijena zbog toga što su bili Muslimani, Bošnjaci.

“Mi na ovaj način želimo da naši učenici posjete ova mjesta stradanja, najveće stratište Bošnjaka nakon Drugog svjetskog rata i da ponesu prije svega jednu bolnu pomen i uspomenu na nevino stradale Bošnjake u zaštićenoj zoni Srebrenica, ujedno da iz prve ruke na licu mjesta saznaju o razmjerama zločina i da na određen način, saznaju ono što nisu u mogućnosti možda i u školskim klupama i ono što se ne obrađuje u školskim udžbenicima još uvijek u našem nastavnom procesu. Ovo je prije svega edukativna ekskurzija s jedne strane da učenici koji završavaju osnovnu školu, već polako postaju zrele osobe, znaju šta se dešavalo našem narodu nedavno u prošlosti i da na određen način prenesu to i svojim porodicama, i onima koji možda nisu bili ovdje da pamtimo, da pominjemo da se nikada nikome ne ponovi.” – izjavio je nastavnik Samir Baćevac.

“Jako je važno edukovati učenike i upoznati ih sa historijom i stradanjem bošnjačkog naroda da području Podrinja. Ovom posjetom šaljemo poruku da pamtimo najbolje bosanske sinove i kćeri kao i šehide koji su život dali za slobodu koju mi danas imamo. Molimo Uzvišenog Boga da podari Džennetske ljepote svim nevino stradalim žrtvama.” – izjavila je nastavnica Zarfa Jakupović.

Najnovije vijesti