17 C
Janja
Ponedjeljak, 06.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU Srebrenici obilježena godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima (FOTO PRILOG)

U Srebrenici obilježena godišnjica zločina nad bošnjačkim civilima (FOTO PRILOG)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Polaganje cvijeća na mezarju kod Bijele džamije u Srebrenici i učenjem Fatihe, članovi porodica žrtava, članovi udruženja žrtava genocida, zamjenik načelnika Opštine Srebrenica Hamdija Fejzić i potpredsjednik RS Ćamil Duraković obilježili su danas 31. godišnjicu stravičnog zločina nad bošnjačkim civilima u Srebrenici i okolnim selima.

Historijski čas prisutnima je održao Amir Kulaglić sin ubijenog policajca Safeta koji je ubijen na današnji datum 1992. godine.

– Ponovo smo tu da posjetimo na monstrumski zločin, zločin bez kazne koji su počinili naše komšije. Moj otac je živio u svom stanu, preko puta zgrade starog MUP-a. Došli su i tražili mu pištolj, jer je on bio policajac u penziji. Policajci kada krenu u penziju dobiju službeni pištolj, ali njegov pištolj je ukraden ranije kad je bio u bolnici. Onda su oni njega ubili u zgradi stare policije. Nikad nećemo zaboraviti naše najmilije koji su na današnji datum ubijeni i spaljeni u svojim kućama – ispričao je Kulaglić

Nakon historijskog časa proučen je tevhid u Čaršijskog džamiji, a vjerski program je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Srebrenici Damir ef. Peštalić.

Zamjenik načelnika opštine Srebrenica Hamdija Fejzićje je kazao da niko nije odgovarao za ovaj zločin.

– Ubijeni Bošnjaci su mislili da im komšije neće učiniti ništa jer nisu imali razloga da ih ubiju. Mi smo danas ovdje da polaganjem cvijeća i učenjem fatihe sjetimo se svojih komšija i rodbine koji su ubijeni na današnji datum 1992.godine. Naša želja preživjelih je da se nikad i nikome ne dogodi ovaj zločin – kazao je Fejzić.

Prema svjedočenjima preživjelih, 8. maja 1992. godine u centru Srebrenice je od strane srpskih vojnika zapaljeno desetine kuća. U zapaljenim kućama je izgorjelo 12 osoba, a još 18 ih je ubijeno u centru grada. Istog dana ubijeno je i 30 bošnjačkih civila u srebreničkim selima Dobrak, Liješće, Žabokvica i u blizini naselja Skelani.

Autor: K.Šakić/RTV Srebrenica

FOTO: Adem Mehmedović

/TV Podrinje/E.B.

Najnovije vijesti