12.5 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBratunac: U okviru godišnjica obilježavanja zločina nad Bošnjacima danas je upriličen obilazak...

Bratunac: U okviru godišnjica obilježavanja zločina nad Bošnjacima danas je upriličen obilazak lokacija logora i puštanje ruža sa Ljuboviskog mosta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Preživjeli bratunački Bošnjaci danas su, 11. maja 2023. godine, u okviru „Dana sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“, nizom događaja obilježili 31. godišnjicu progona bošnjačkih civila iz ovog podrinjskog grada.

Preživjeli Bratunčani, predstavnici Islamske zajednice, članovi udruženja i preživjeli logoraši  najprije su posjetili gradski stadion, koji je u maju 1992. godine služio kao logor. Sa ovog mjesta, muškarci su odvođeni u logore u OŠ Vuk Karadžić u centru grada, hangar srednjoškolskog centra, staru zgradu Građevinske škole, a žene i djeca, nakon što im je oduzeta sva imovina, protjerani su u Kladanj.

Preživjeli su potom posjetili nekadašnji logor u sali OŠ Vuk Karadžić, kroz koji je prošlo nekoliko stotina Bošnjaka od kojih su mnogi mučeni, premlaćivani i ubijani. Ukupno 400 logoraša je razmijenjeno u Visokom, nakon boravka na Palama.

Upriličena je posjeta i spomen-obilježju u naselju Repače, gdje je položeno cvijeće i odata počast šehidima ovog mjesta.

Potom, preživjeli su sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu spustili ruže za nedužno ubijene. Upravo na ovom mjestu su još u aprilu 1992. godine počinjena prva ubistva Bošnjaka iz Bratunca.

Stotinjak metara dalje, preživjeli su posjetili i masovnu grobnicu Redžići u kojoj su pronađene 23 žrtve, koje su bile zakopane u vrećama sa oznakama JNA.

Današnjim aktivnostima u Bratuncu je prisustvovao i Ramiz Salkić, poslanik u Narodnoj skupštini Rs-a, koji je istakao da je u Bratuncu postojala jasna genocidna namjera da se Bošnjaci muslimani trajno uklone sa ovog prostora, a da se njihova imovina uništi.

– Potpuno je jasno da je ovdje u ovom gradu, ovoj opštini, postojala genocidna namjera da se Bošnjaci muslimani trajno uklone sa ovog prostora, da se njihova imovina uništi. Uništeni su vjerski objekti, kulturna i svaka druga dobra Bošnjaka na ovom prostoru.

Nažalost, oni koji su organizirali zločine i sprovodili ih šetaju se slobodno ovim gradom i ovom zemljom.

Mi smo se vratili na svoja spaljena ognjišta i u svoj grad, da živimo u miru sa onima koji nisu činili zločine. Međutim, mi danas nemamo unutrašnji mir, jer srećemo one koji su činili zločine nad našim roditeljima, braćom, sestrama, komšijama, rodbinom i prijateljima.

Nadamo se da će jednom konačno pravda doći za žrtve, a kazna za počinioce. Ukoliko se to ne desi, bojim se da teško može doći do obnavljanja zajedničkog života na ovim prostorima, jer oni koji su činili zločine će ostati u uvjerenju da se to isplati, a oni koji su žrtve, ostat će u uvjerenju da počinioci neće biti kažnjeni, što je porazno za istinu i pravdu

Ono što tražimo od nadležnih institucija je da procesuiraju i kazne počinioce teških zločina nad nedužnim civilnim stanovništvom, starcima, ženama, djecom… To je najmanje što mogu učiniti za žrtve, ali i preživjele. Ubice i zločinci koji se kreću slobodno prijetnja su miru i preživjelim žrtvama u ovom gradu – rekao je Salkić.

Od 17. aprila 1992. godine, kada je od strane predstavnika Srba nasilno preuzeta vlast u Bratuncu, pa do kraja maja iste godine, skoro svi Bošnjaci Bratunca su protjerani. Više stotina bošnjačkih civila je ubijeno, njihova imovina opljačkana i spaljena od strane tzv. srpske teritorijalne odbrane, JNA i drugih paravojnih formacija iz Srbije.

Bratunac.ba

/E.B.

Najnovije vijesti