13.7 C
Janja
Petak, 03.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa današnji dan 1994. godine na Majevici, na prisilnom radu, poginulo šest...

Na današnji dan 1994. godine na Majevici, na prisilnom radu, poginulo šest Janjaraca

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prostori Bijeljine i Janje u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu, za preživjele Bošnjake/Bošnjakinje iz perioda krvavog proljeća i ljeta 1992. godine, bili su poput logora bez žice.

Svakodnevne torture, iživljavanja, upadi i pljačke kuća, prebijanja od strane Srba i pripadnika tzv. vojske Rs-e, te drugih brojnih paravojnih jedinica bile su svakodnevnice. Nije se znalo šta nosi dan a šta noć.

Pod prijetnjom smrću mnogi su morali za Srbe da obavljaju one najteže poslove. Između ostalih mnogi Janjarci, poput robova, vođeni su na prve linije fronta da kopaju rovove i brojne druge poslove za srpsku vojsku. Bili su i poput živih štitova.

Mnogi na tim prisilnim radovima, posebno na Majevici, izgubiše i živote.

Tako su na današnji dan, 13. maja 1994. godine na Banj brdu, upravo na kopanju rovova, u poslijepodnevnim satima, živote izgubilo šest Janjaraca.

  • Mehmedović Džemil,
  • Mehanović Jakub – zvani Rakan,
  • Karjašević Senad – zvani Bagi,
  • Karjašević Bajro – zvani Panker,
  • Dedić Aljo – zvani Garov,
  • Konaković Smajo.

Tijela mrtvih Janjaraca taj dan izvukli su pripadnici 255. teočanske brigade ARBiH-e, a identifikaciju tijela upravo su izvršili Janjarci – pripadnici navedene brigade. Među prvima bio je Mustafa Mulamustafić.

Pored navedenih i mnogi drugi Janjarci i Bijeljinci tokom agresije izgubili su živote upravo na prisilnim radovima ili su naprosto odvođeni od svojih kuća i ubijani.

Teško je i zamisliti a tek doživjeti i preživjeti sve te torture, kada u svakom trenutku, bio to dan ili noć, kad se prohtije nekome od Srba dođu, prijete, pljačkaju i odvedu u smrt.

Da se ne ponovi i ne dozvolimo zaboravu nevino ubijene.

Historija je učiteljica života!

/TV Podrinje/E.B.

Najnovije vijesti