19.8 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeGoraždeDan sjećanja na ubijenu djecu Goražda: Za zločine niko nije odgovarao

Dan sjećanja na ubijenu djecu Goražda: Za zločine niko nije odgovarao

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prije tačno 31. godinu, 14.maja 1992., u Goraždu je počinjeno prvo ubistvo djece početkom agresije na ovaj grad, kada su u tadašnjoj ulici Sandžačkih brigade ispred zgrade ubijeni Mirsad Ćulov (15) i Selvira Suljović (16).
Nakon ovog datuma u opsadi dugoj 1.336 dana nastavljena su kontinuirana ubistva djece, a nakon 30 godina na inicijativu Amara Imamovića 14.maj proglasili su Danom sjećanja na ubijenu djecu, a ovaj dan je i dan žalosti u cijelom kantonu.
Roditelji ubijene djece zahvalni su institucijama što su odlučile da jedan dan u Goraždu bude posvećen ubijenoj djeci.
Za majku četverogodišnje Amile Žunić, djevojčice koja je ubijena na dan mladosti 1994. godine spomenik ubijenoj djeci u Goraždu je mjesto smiraja svih njenih emocija.
“Pričala bih vam danima o njoj, a ubili su je na dan mladosti. Sve ove godine teških iskušenja i gubitaka sam uspjela svladati. Ubili su mi jedino dijete, a ja sam hrabra, mogu doći ovdje, jer moramo pamtiti”, ispričala nam je majka ubijene djevojčice.

Zajedno sa brojnim građanima i zvaničnicima ostavili su cvijeće na spomeniku i uputili molitvu, a svi zajedno su prisustvovali tribini u organizaciji Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava univerziteta u Sarajevu na kojoj su govorili stručni saradnici Muamer Džananović i Ermin Kuka.

Tokom opsade Goražda je ubijeno najmanje 120, a ranjeno 428 djece. Džananović ističe da je važno istaći da su među 149 djece čija su imena ispisana na spomen obilježju i djeca koja imaju direktnu ili indirektnu vezu sa Goraždem, ali su ubijana i na prostorima drugih općina.
Džananović je nadležnim institucijama uputio inicijativu da se konačno formira i profunkcioniše Udruženje roditelja ili srodnika ubijene djece.
“Pored memorijalizacije ovih zločina društvo bi imalo interes da njihovim okupljanjem lakše prepozna različite potrebe tih porodica. Također, nadležni predstavnici vlasti trebaju uputiti hitan zahtjev kantonalnim i državnim pravosudnim organima, primarno Državnom tužilaštvu s pitanjem na kojim istražnim radnjama se radilo i na kojima se trenutno radi kada su u pitanju zločini nad preko 550 ubijene i ranjene djece u Goraždu tokom opsade, te zašto niko nije odgovarao za te i druge zločine u opsadi”, kazao je Džananović.
Tokom tribine naglašen je značaj Muzeja opsade Goražda, kao memorijalno-edukativnog centra na sve zločine počinjene u Goraždu, ali i u Podrinju tokom 1992-1995, ali i ranijih historijskih perioda.
Povodom Dana sjećanja na ubijenu djecu Goražda u gradskoj galeriji je postavljena izložba skulptura “Majka” autora Jakuba Hubjera.

Izvor: Klix.ba

Najnovije vijesti