22.6 C
Janja
Utorak, 30.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiLogor i stratište Pilica. Ziji ubili cijelu porodicu. Klišanska noć straha i...

Logor i stratište Pilica. Ziji ubili cijelu porodicu. Klišanska noć straha i neizvjesnoti (VIDEO PRILOG)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

VIDEO PRILOG SE NALAZI U DNU ČLANKA

Brojnim skupovima i događajima u toku mjeseca aprila, maja i juna, ali i jula, na prostoru Zvorničke regije evociraju se uspomene na bolne i teške godine iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, posebno iz 1992. godine.

Ove godine navršila se 31. godina od brojnih zločina počinjenih nad Bošnjacima i Bošnjakinjama ovih prostora.

Centralno obilježavanje godišnjica organizuje se 1. juna i to kolektivnom dženazom u Memorijalnom centru Kalesija Gornja.

Taj datum je odabran jer na prostoru Zvornika 1. juna 1992. godine sa lokacije Bijeli Potok zarobljeno je a zatim u smrt odvedeno 675 muškaraca različite starosne dobi.

Međutim, prije 1. juna, 31. maja u poslijepodnevnim satima organizuje se kolektivna posjeta logoru i stratištu Bošnjaka u Domu kulture u naselju Pilica.

Po prvi put ove godine nakon posjete Domu kulture u Pilici organizovana je i posjeta Romskom mezarju u naselju Skočić. Na dan 12. juli 1992. godine preko 30 Roma – Bošnjaka je strijeljano i ubijeno.

Jedan od preživjeli Zijo Ribić u tom masakru izgubio je šest sestara, dvogodišnjeg brata, oca i majku u devetom mjesecu trudnoće.

Skočićani su za nevino ubijene podigli i spomen oblježje.

Nakon obilaska Pilice i Skočića u mjestu Klisa organizuje se skup pod nazivom „Klišanska noć straha i neizvjesnosti“ – koja je bila uvertira za sve ono što će se dogoditi 1. juna na Bijelom Potoku.

Krajem maja sva muslimanska naselja od Karakaja do Klise protjerano je u upravo u naselje Klisa. Sa svih strana bili su opkoljeni srpskom vojskom. Do kraja maja tu se nalazilo između 5-6 hiljada civila.

Prvog juna obećano ima je da će biti prebačeni prema Sapni, što je bila čista laž. Zbog toga 31. maja je posljednja noć koje su sve porodice provele zajedno.

Na kraju obilježavanja upriličeno je i prikazivanje filma Usporeni genocid – dio koji se odnosi na Zvornik autora Avde Huseinovića.

VIDEO PRILOG POSJETA I DEŠAVANJA NA DAN 31. MAJ 2023.

/TV Podrinje – BiH

/E.B.

Najnovije vijesti