12.6 C
Janja
Nedjelja, 05.05.2024.
NaslovnicaAktuelnostiMustafa-ef. Muharemović iz Zvornika dobitnik ovogodišnje Povelje Hasan Kaimija za životno djelo

Mustafa-ef. Muharemović iz Zvornika dobitnik ovogodišnje Povelje Hasan Kaimija za životno djelo

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Povelja Hasan Kaimija za životno djelo, koja se dodjeljuje u okviru manifestacije Dani Hasana Kaimije, ove godine će biti uručena mr. Mustafa-ef. Muharemoviću. Ovu informaciju je, u ponedjeljak 5. juna 2023. godine, na press konferenciji održanoj u Tuzli, saopštio predsjednik Organizacionog odbora dr. Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski.

“Povelja Hasan Kaimija za životno djelo dodjeljuje se mr. Mustafa-ef. Muharemoviću za ukupni doprinos koji je svojim predanim radom dao Islamskoj zajednici i muslimanima u Bosni i Hercegovini, obavljajući poziv imama, hatiba, muallima, nastavnika Islamske vjeronauke i predano radeći na mjestu  predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Zvornik” – kazao je muftija Fazlović.

Najznačajnija kulturno-vjerska manifestacija u Podrinju

Ove godina održava se jubilarna – dvadeseta Kulturno-vjerska manifestacija Dani Hasana Kaimije. Ova manifestacija je, kako je kazao muftija Fazlović, važna za Zvornik i Bošnjake koji žive u Zvorniku ali i u cijelom Podrinju.

– Značaj ove manifestacije je mnogo širi od samog Podrinja, ali za nas je posebno važno da Bošnjaci Podrinja sa ovom manifestacijom učvršćuju svoj duhovni i kulturni identitet. Manifestacija je važna i stoga što okuplja ljude i to ne samo u okvirima bošnjačkog korpusa. Ova manifestacija je nesumnjivo, to su naša iskustva, općenito povezivala ljude u Podrinju. Istrajava se na organiziranju Manifestacije i to je prije svega istrajnost Bošnjaka u Podrinju, zvorničkih Bošnjaka, i Medžlisa Islamske zajednice Zvornik, kazao je muftija Fazlović te se zahvalio mnogim sudionicima koji učestvuju u brojnim sadržaja ovogodišnje manifestacije.

Govoreći o programu Dvadesete Kulturno-vjerske manifestacije Dani Hasana Kaimije, dr. Mensur Husić, potpredsjednik Organizacionog odbora, je naglasio da su organizatori, Muftijstvo tuzlansko i Medžlis IZ Zvornik, pripremili bogat kulturni i vjerski program.

– Program sadrži veliki broj događaja kao što su promocije knjiga, književne večeri, izložbe, mevlud i drugi programi čijim sadržajima se jača duhovnost, afirmira kultura i snaži identitet muslimana Bošnjaka u Podrinju i cijeloj Bosni i Hercegovini. Posebno bih istakao Svečanu akademiju povodom jubileja: Dvadeseti “Dani Hasana Kaimije” i Pjesničko veče na Zvorničkoj tvrđavi na Kula Gradu. Programom Manifestacije predviđene su i promocije knjiga, romana i zbornika radova, predstavljanje Izložbe “Berati o postavljenju imama i mujezina na području Zvorničkog sandžaka”, posjeta turbetu Hasana Kaimije, zikr i tradicionalni mevlud.

Najnovije vijesti