11.4 C
Janja
Utorak, 30.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiReisul-ulema na jubilarnim 20. "Danima Hasana Kaimije" u Zvorniku: Vjera u Boga,...

Reisul-ulema na jubilarnim 20. “Danima Hasana Kaimije” u Zvorniku: Vjera u Boga, ljubav i milosrđe nas drže zajedno

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Ustrajnost da se ova manifestacija održi, prisutnost iz godine u godinu, nose u sebi svijest o potrebi da se okupljamo i povezujemo u bratstvo koje je uspostavio šejh Hasan Kaimija, što nas sve ispunjava nadom da bi ono moglo nastaviti rasti, a sa njim i naše međusobno razumijevanje i povjerenje za koje se on zalagao – kazao je danas reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović.

Reisul-ulema Kavazović prisustvovao je svečanoj akademiji povodom jubileja – 20. manifestacije “Dani Hasana Kaimije”, održanoj na Kula-Gradu u Zvorniku, gdje se prigodno obratio prisutnim.

Iskazao je radost, a ujedno i zahvalnost svima koji su “nastavili hod kojeg je započeo naš šejh Hasan Kaimija, prvo u Sarajevu, a potom ovdje, u egzilu, na Kula Gradu nadomak Zvornika”.

– Ovo mjesto je postalo njegov dom, ovdje je njegovo turbe, mezar i ovdje je naše pamćenje – izjavio je reisul-ulema.

Ukazao je na to da nas je šejh Hasan Kaimija učio da snagom vjere tvorimo jedno bratstvo, jedno tijelo s različitim udovima, zbog kojih i pripadamo jedni drugima – kada jedan dio našeg tijela trpi svi trpimo.

Bez obzira na sve poteškoće na našem putu, vjerujem da je puno više snage u našem bosanskom duhu i našem intelektu koji čekaju da budu otkriveni – naglasio je reisul-ulema Kavazović.

– Ono što se od nas uvijek očekivalo jeste to da učinimo vidljivim naš duh zajedništva, koji je samo Božije očitovanje i Njegova želja da živimo u miru i slozi i milosrđe kojim se očituje naša duša da služi vjeri, kulturi i tradiciji, ubogima, siromašnima, bolesnima i onima koji su pod prijetnjom napustili svoj dom da bi započeli novi život, poput šejha Hasana Kaimije.

Željeli smo graditi mostove koji će spajati ljude, vođeni iskustvom Hasana Kaimije, da se i u teškim prilikama, snagom duha i vjere, bratstvom i milosrđem, može izgraditi dom tamo gdje se čini da ga je nemoguće izgraditi.”

Željeli smo i drugima reći da smo tu, da im pomognemo da se oslobode predrasuda, da se zajedno pouzdamo u milostivog Boga, koji nam navještava mir i pomirenje, u nadi da ćemo skupa biti protagonisti novog vremena, koje će biti vrijeme zajedništva i razumijevanja. Neke pretpostavke smo na ovom našem putu ostvarili, ali put se nastavlja, sa svima nama koji smo na njemu od samog početka, ali i s onima koji nam se pridružuju – istaknuo je reisul-ulema.

Na svečanoj akademiji su dodijeljene i Povelja za životno djelo – Mustafa-ef. Muharemoviću, kao i Plaketa za najbolje objavljeno djelo iz oblasti književnosti ili humanističkih i društvenih nauka – Fajki Kadriću a reisul-ulema je čestitao dobitnicima.

– Oni su izabrani jer su se svojom vjerom, radom i čestitošću približili liku i djelu šejha Hasana Kaimije. Mustafa-ef. Muharemović je sve ove godine živio ovaj san, budio se i iznova ga sanjao. On je svojim radom gradio most kojim je premostio klanac koji se ispriječio uzmeđu nas i Hasana Kaimije. S druge strane, nagrada za književno ostvarenje je priznanje kojim želimo posvjedočiti da se duh odvojio od ovoga svijeta i da nastavlja svoj život, neovisno o nama, uzdižući i nas sa sobom – kazao je reisul-ulema.

Na kraju iskazao je nadu da će protekle godine biti inspiracija i novi podsticaj “da radimo još više za dobro naših ljudi i u Božijem zadovoljstvu”.

Molim vas da svi skupa obećamo da ćemo svakoga dana učiniti koliko je u našoj moći za mir među ljudima. To je naša ljudska i vjernička obaveza. Pomolimo se u našim dovama za sve ljude, braću i sestre, za naše komšije i prijatelje, onako kako to od nas traži vjerovjesnik Muhammed, a.s., i kako nas je tome poučavao šejh Hasan Kaimija, rahmetullahi alejhi, naš učitelj i prvak – poručio je u Zvorniku reisul-ulema Husein-ef. Kavazović. 

/preporod.info

Najnovije vijesti