23.8 C
Janja
Nedjelja, 28.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiU džematu Klotjevac (Srebrenica) svečano otvorena džamija

U džematu Klotjevac (Srebrenica) svečano otvorena džamija

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na svečanom otvaranju džamije u Klotjevcu muftija Fazlović poručio: Čvrsto čuvajte vezu sa svim džematima Srebrenice

U džematu Klotjevac, Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, na krajnjem istoku naše domovine, u subotu 15. jula ove godine svečano je otvoreno džamija.

Svečanosti je prisustvovao muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović.

– Učenje dini-islama i propisi naše vjere u život se prenose uz pomoć džamije, mesdžida, mekteba, naših vjerskih i odgojno-obrazovnih ustanova. Izgradnja džamije pripada kategoriji neprolaznih djela, dunjalučkom i ahiretskom. Oni koji grade džamije čine to snagom svoga imana, oni su postojani u svojim ibadetima. Neizmjerno smo zahvalni našim šehidima i svima vama koji živite svoji na svome ovdje u Klotjevcu i ovom dijelu naše zemlje. Vi ovdje čuvate svjetlo da se ne utrne. A Allah, dželle šanuhu, je dao da ista ona generacija koja je stradala u genocidu, preživjele žrtve genocida, na temeljima porušenih džamija izgrade i podignu nove. Time svjedočimo vlastitu snagu da osiguramo sva svoja prava i dostojan život u budućnosti. Nikada nećemo i ne smijemo odstupiti od svojih prava. U tom smislu svi moramo biti predodređeni i čvrsto opredjeljeni ma gdje živjeli. Svako ima mogućnost da tome doprinese. Klotjevac je kao izuzetno lijep krajolik, ukras naše domovine, i časno je ovim povodom biti na ovome mjestu. Pozivam vas da čvrsto čuvate vezu sa ovim i svim drugim džematima Srebrenice i da čuvate tapije svakog milimetra svoje zemlje, šume, svoju avliju i kuću, poručio je muftija tuzlanski.

Muftija Fazlović je prisutnima prenio selame reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića te je u svojstvu njegovog izaslanika ovu lijepu džamiju proglasio vakufom Islamske zajednice.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Damir-ef. Peštalić se zahvalio svima koji su došli da ove lijepe trenutke podijele s džematlijama Klotjevca te je izrazio zahvalnost svim Bošnjacima koji tokom cijele godine dolaze u Srebrenicu, koji imaju veliku emociju prema ovome gradu. Pozvao je džematlije da nakon velikog posla obnove ove džamije nastave brinuti o njoj i svome džematu.

Potpredsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Rs Ćamil Duraković je ovom prilikom istakao da su džamije u Podrinju rušene kao bi se, nakon ubijanja ljudi, uklonio svaki trag da su muslimani ovdje ikada postojali. Izgradnja porušenih džamija u Srebrenici je vraćanje našeg identiteta. Ova džamija svjedoči našu istrajnost da sa ovih prostora nikada nećemo otići, kazao je potpredsjednik Duraković.

Prisutnima su se obratili i džematski imam Ibro-ef. Mehmedović, predsjednik građevinskog odbora Salih Salihović te prof. Haris Halilović koji je podsjetio na historijat ovog mjesta. Istaknuta je uloga mnogih vakifa i džematlija koji su svojim zalaganjem doprinosili ponovnoj izgradnji džamije u Klotjevcu. Posebno je bila velika uloga rahmetli Mirsada Bečića koji je ubrzo nakon završetka radova na džamiji preselio na ahiret.

Džamiju je otvorio Abdulah Mešanović koji je posljednji napustio Klotjevac tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu a prvi se vratio i zajedno sa svojom porodicom živi u ovome lijepom srebreničkom mjestu uz rijeku Drinu.

Svečanosti su prisustvovali glavni imam MIZ Živinice Sedin-ef. Karić, predsjednik MIZ Srebrenica Faruk-ef. Hasanović, muderris Nezim-ef. Halilović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Narodnoj skupštini Rs Alija Tabaković, imami, vakifi, džematlije Klotjevca i mnogih drugih džemata.

/Muftijstvo tuzlansko

Najnovije vijesti