15.8 C
Janja
Srijeda, 01.05.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornikNovi grafiti na sportskoj dvorani “Sokolski dom“ u Zvorniku kojima se veliča...

Novi grafiti na sportskoj dvorani “Sokolski dom“ u Zvorniku kojima se veliča Ratko Mladić

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Novi grafiti na sportskoj dvorani “Sokolski dom“ u Zvorniku kojima se veliča i herojem naziva Ratko Mladić, osuđeni ratni zločinac, ponovo su uznemirili povratnike u ovoj opštini, a nedostatak reakcije zvaničnih insitucija dodatno umanjio osjećaj sigurnosti.

Grafiti na sportskoj dvorani u Zvorniku. Foto: BIRN BiH

Na zidu dvorane “Sokolski dom“ u Zvorniku na dva mjesta je ispisano ime Ratka Mladića ispod kojeg stoji “heroj“. Za bivšeg logoraša sa Diviča, Amira Efendića, ovakvi natpisi bude najgora sjećanja na doživljeno tokom rata.

“Kad vidim taj natpis, u meni provri, to su naleti sjećanja na sve traume iz rata, na sve izgubljene članove porodice. Ne mogu vam opisati da sve što sam prošao, prođe ispred očiju tad. Ja više ne vidim Ratko Mladić, vidim krv i užas, logor, mezare“, – rekao je Amir.

On kaže da su povratnici u konstantnom strahu zbog svega što proživljavaju od kako su se doselili. Napadi kojima e i sam svjedočio, prijetnje, ali i natpisi na raznim mjestima po Zvorniku, utiču na nedostatak osjećaja sigurnosti.

“Zastrašivanja i premlaćivanja su postala česta sada u Podrinju, vidjeli ste nedavne slučajeve u okolini Zvornika, sve to utiče na nas. Institucije ne reaguju, nema jakog sistema koji će spriječiti te ljude. Kako onda da znam da će mene ovdje zaštititi“, – rekao je Efendić.

Povratnici kažu da se zid ove dvorane, kao i onaj koji dijeli parking od fudbalskog terena, redovno koristi za ispisivanje ovakvih i sličnih poruka, a njihovo precrtavanje ili brisanje se nikada nije sistematski radilo. 

Mehanizam za međunarodne krivične sudove u Hagu osudio je Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za zarobljenike.

“Za mene Ratko Mladić predstavlja negativca koji je sudjelovao ili naredio sve što smo mi preživjeli, kao nadređeni svima koji su to izvršavali. Mogao nas je zaštititi da ne idemo u logor, da nas ne šalju u živi štit, da ne kopamo rovove i ne ginemo. Mogao je sankcionisati one koji su dolazili neslužbeno u logore i premlaćivali zatočenike“ – rekao je Efendić.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i Uprave policije Zvornik nisu odgovorili da li je ovaj incident prijavljen, i jesu li pronašli i kaznili počinioce.

/detektor.ba

Najnovije vijesti