18.1 C
Janja
Subota, 27.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeVišegradZa zločine nad Bošnjacima na teritoriji Višegrada sudovi su izrekli 337 godina...

Za zločine nad Bošnjacima na teritoriji Višegrada sudovi su izrekli 337 godina zatvora

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Luka Dragičević, koji je komandovao brigadom je oslobođen. Ne može reći da ‘nije znao’. Dokumenti ispod su dokaz da je itekako znao.

“Pravosnažna presuda Suda BiH dokaz je da su srpski zločinci, nezadovoljni veličinom i monstruoznošću zločina počinjenih nad Bošnjacima u Višegradu, posebno 1992., u ovaj grad dovodili i mučki ubijali Bošnjake iz drugih mjesta, pa čak i druge države.”

Napisao je to na svom Facebooku viši naučni saradnik Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava doc. dr. Ermin Kuka, nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo prvostepenu presudu kojom su sedmorica bivših pripadnika VRs osuđena na ukupno 91 godinu zatvora za učešće 27. februara 1993. u otmici 20 civila iz voza u Štrpcima, koji su ubijeni na području Višegrada.

Komanda 2. Podrinjske lake pješadijske brigade tzv. VRs Višegrad, iste one čiji su pripadnici u Štrpcima oteli i mučki ubili putnike voza na relaciji Beograd – Bar, je u julu 1993. godine informisala Komandu Drinskog korpusa, kako u zoni njene odgovornosti nema Muslimana.

Sa današnjim presudama, ukupno su pravosnažno osuđena 24 zločinca za počinjene zločine nad Bošnjacima na teritoriji općine Višegrad na ukupno 337 godina zatvora, uključujući i jednu doživotnu.

Luka Dragičević, koji je komandovao brigadom je oslobođen. Ne može reći da ‘nije znao’. Dokumenti ispod su dokaz da je itekako znao. Nikada nije odgovarao po komandnoj odgovornosti za počinjene stravične zločine.

/nap.ba

Najnovije vijesti